Negyedik mobilszolgáltató - itt a vége (frissítve)

Eddig volt némi remény arra,hogy mégis elindulhat a negyedik mobilszolgáltató társaság, a Kúria mai döntése azonban végleg megpecsételte sorsát, de a másik három cég se jött jól ki a történetből.
Diószegi József, 2013. február 26. kedd, 12:11
Fotó: Napi.hu

A Kúrai mai döntése megpecsételte a negyedik mobilszolgáltató, az állami MPVI Mobil Zrt. sorsát, a legfőbb bírói testület döntése után ugyanis nem jár a társaságnak az a frekvencia amelyet a tavalyi árverésen tízmilliárd forintért megszerzett, s ami a szolgáltatás alapját jelenthette volna. Az egykori frekvencia árverési pályázat szerint a társaságnak már tavaly decemberben meg kellett volna kezdnie a szolgáltatást, de a piaci szereplők a bírósághoz fordultak, mivel szerintük az állami céget ki kellett volna zárnia a frekvenciapályázatból.

A Fővárosi Törvényszék is erre jutott, de egyben azt is megállapította, hogy az egész eljárást egységesen kell vizsgálni, így pedig a három piaci szereplőt (a Magyar Telekom Nyrt.-t,, a Telenor Magyarország Zrt-t, a Vodafone Magyarország Zrt-t.) sem illeti meg a harmincmilliárd forintért megszerzett frekvencia. Ezt követően folytatódott az eljárás a Kúrián, amelynek mai döntés után tehát a cégeknek visszajár a tavaly kifizettet koncessziós díj.

Az viszont várható, hogy a kormány idén ismét piacra dobja a frekvenciát, hisz az idei költségvetési törvényben szerepel az ebből származó negyvenmilliárd forintos bevétel. Elképzelhető, hogy egy következő liciten más frekvencia csomagokban "adnák el" a frekvenciát, de az előzmények után elképzelhető, hogy az állami cég már nem indulna a pályázaton.

Ennél nehezebb lesz megoldani azt, hogy hogyan kerülhetnek vissza az államhoz azok a frekvenciák, melyeket a cégek - jóhiszeműen - megszereztek, és hasznosítottak is. A legnagyobb mértékben a Vodafone építette már be hálózatába az új sávokat, s a társaság ezáltal érte el a kilencven százalékot meghaladó szállessávú lefedettséget. Részben az adatforgalom iránti növekvő igények miatt a cégeknek szükségük van az újabb frekvenciatartományra, illetve a megszerzett 900-as frekvencián költséghatékonyabban biztosítható a szélessávú lefedettség azokon a helyeken, ahol egyébként csak nagyon drágán lehetne ezt kiépíteni, s ahol ennek hiányában lehet, hogy erre nem is vállalkoznának a cégek. Épp ezért az állam is abban érdekelt, hogy ezt a frekvenciát hasznosítsa.

Így látják a társaságok
A Kúria mai döntése esetleges közvetett következményeként 1,2 millió olyan lakostól veheti el a lehetőséget a mobil szélessáv használatától, akik korábban semmilyen szélessávú internet szolgáltatáshoz nem férhettek hozzá - reagált a Vodafone Magyarország. Éppen ezért a társaság bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutnia az általa elnyert és már használatba vett 2 megahertzes frekvenciasávról a hatósággal.
Az MPVI készen állt arra, hogy néhány hónapon belül Budapest belvárosában próbaüzemet indítson, egy év után pedig kereskedelmi szolgáltatást nyújtson - közölte a negyedik mobilszolgáltató MPVI Mobil Zrt. amely szerint ezzel fokozták volna a versenyt, csökkentették volna a lakosság és a vállalkozások terheit, az indulás és működés jelentette befektetés pedig munkahelyeket teremtett volna. A vállalat jövőjét illetően a cég tulajdonosai meg fogják vizsgálni a jelenleg még nyitva álló lehetőségeket, melyről záros határidőn belül tájékoztatják a közvéleményt - közölte az MPVI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

olasz, 2013.02.27 12:50

@bogyu:
mivel a torvenyi kereteket es lehetosegeket minden erintettnek jo elore ismernie kellett, velemenyem szerint a minimum a kulonosen jelentos vagyoni hatranyt okozo hanyag kezeles (mar ha nagyon tolerans vagyok). persze fokozni lehet, pl. olyan fogalmakkal mint kozvagyon, csoportosan elkovetett...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.02.27 10:42

@olasz: Ó, minden törvényes volt, csak alapvetően hibás és erkörcstelen.

Az igazi gond az, hogy nincs tiltva az állam számára a közvagyon vállalkozási alapú kockáztatása, így nehéz felelősségre vonni bárkit, még ha eközben a vagyonvesztést eleve törvénysértő cselekedetek sora is okozza, mint jelen esetben is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

olasz, 2013.02.26 20:35

@rigolya:
es vajon a btk mely paragrafusait meriti ki?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.26 14:09

Mennyibe is került ez nekünk? Hány mrd Ft-ba?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.02.26 14:00

Ez a kis távközlési unortodox akció megint jól példázza dicső kormányzatunk hozzáértését és munkamódszereit, és sajna megmutatja eredményeit - amivel nem igen lehet dicsekedni.

Elhatározták, hogy csinálnak (maguknak) egy újabb (negyedik) mobilszolgáltatót. Ehhez összeügyeskedtek egy olyan tendert, ami, mint a mellékelt ábra mutatja, egyáltalán nem állta ki a törvényesség próbáját.

(Pedig igen sokat vacakolnak a törvényekkel és a gránit szilárdságú alkotmány foltozgatásával, de a kritikus esetekben mindig ellenükre játszik az a fránya jog. Jóllehet egy jogász-paraszt kormány esetén ez nem lenne elvárható)

A következmény pedig? Kifizetett százmilliók (baráti) tanácsadó cégeknek, kifizetett százmilliók kinevezett seggevége vezetőknek, ráadásul a már működő mibilszolgáltatók fejlesztéseinek blokkolása az ugyanazon tenderben kiírt, a fejlesztéseikhez szükséges frekvenciák megítélésének ellehetetlenítésével.

Ez az eset megint bizonyítja, hogy dicső kormányunk sem a gazdaságt irányításához, sem az ország normális vezetéséhez nem ért igazán, sokkal inkább a hatalom és a hozzá tartozó anyagi javak korlátlan megszerzéséhez, és ellenfelei mocskos eszközökkel és az államhatalom felhasználásával történő lejáratásához.

Hajrá Magyarország, hajrá Fidesz! (legfeljebb majd mindenki beledöglik)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html