Többéves mélypontot követően emelkedett a hazai vállalkozások egyéves várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index; a hangulat javulása főként annak köszönhető, hogy mérséklődtek a közterhek, valamint a vállalati kamatok változására vonatkozó eddigi pesszimista várakozások, és a gazdaságpolitika megítélése sem romlott tovább.

Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője keddi sajtóközleményében kiemelte, hogy bár egy negyedéves javulást követően egyelőre nem lehet trendfordulóról beszélni, másfél éves csökkenő tendencia tört meg: a 700 hazai kkv vezető megkérdezésén alapuló K&H kkv bizalmi index mínusz 32 pontra emelkedett a megelőző mínusz 44-ről. Szektorok szerinti bontásban egyértelműen a mezőgazdasági cégek idei várakozásai a legoptimistábbak, míg a szolgáltatóipari vállalkozásoknál a legkisebb mértékű a pozitív változás.

A közterhekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatos várakozások javulása az lehet, hogy mindkét részindex már olyan mélypontot ért el, amelynél további romlást már nem feltételeznek a kkv-vezetők - fogalmaz. A közterhekkel kapcsolatos várakozás még mindig a legalacsonyabb, mínusz 61 pont, ez azonban 16 pontos növekedés az előző negyedévhez képest. A pozitív elmozdulás annak köszönhető, hogy jelenleg a kkv-k mintegy 30 százaléka nem várja a cégét érintő közterhek további növekedését, szemben az előző negyedévben tapasztalt 16 százalékkal.

A vállalati hitelkamatok várakozásainak javulása feltehetően annak köszönhető, hogy a jegybanki alapkamat tartásával a vállalati hitelkamatok emelkedését is egyre kevesebb cégvezető valószínűsíti, 44 százalék a korábbi 68 százalékhoz képest - tette hozzá Németh László. A legutóbbi felmérés alkalmával legpozitívabban az európai uniós pályázati támogatásokról, valamint a vevői kapcsolatok megítélésével kapcsolatban nyilatkoztak a vállalkozások.