Ott bukik el Magyarország, ahol kevesen gondolnák

A G7 vette végig, hogy általában milyen egy német nagycég és a magyar beszállítója közötti kapcsolat.
Dzindzisz Sztefan, 2019. március 25. hétfő, 09:05
Fotó: Pixabay

Egy fiktív példán keresztül mutatta be a lap, hogy miért vannak sokszor kiszolgáltatva a magyar kkv-k. Vegyünk egy lézervágó gépekkel dolgozó céget, a Magyar Kft.-t, amely 50 százalékos támogatottságú uniós pályázat segítségével vesz 300 millióért lézervágót. Ilyen eszközt itthon nem gyártanak, ezért a pénz egy része egyből Németországba kerül, ám a remények szerint a befektetés magyar családok megélhetését segíti, illetve ezáltal a kft is gyarapszik.

A Magyar Kft. legnagyobb megrendelője (gyakran egyetlen) a Magyarországi Német (MN) Zrt., amelynek anyavállalata Németországban van. A magyar beszállító cég lényegében azért vette a lézervágókat, hogy ezt a partnerét ki tudja szolgálni, mondhatni azt is, hogy a német cég ösztönözte a magyart a befektetésre, nem a magyar cég keresett piacot üzleti ötletéhez.

Fontos pont, hogy a Magyar Kft. a gép értékének csak azt részét tudja a könyveiben amortizálni, amelyet nem támogatásból fizetett, ami által a nyeresége is magasabb lehetne. Az MN Zrt. azonban tudja, hogy magyar partnerénél csak a szokásos piaci érték felére rúg az amortizációs költség, ezért elvárja, hogy a Magyar Kft. ne a korábbi, támogatás felvétele előtti szokásos piaci áron, hanem az alatt dolgozzon neki. E módszerrel nemcsak a munkát szervezik ki hozzánk, hanem a gépvásárlást is, az uniós támogatással együtt, hiszen az Németországban nem elérhető.

A rossz hír, hogy ez a rendszer nem ösztönzi a magyar céget a fejlesztésre, hiszen egyetlen célja, hogy német partnerét kiszolgálja. Mindez azt is jelenti, hogy például nincs szüksége értékesítőkre, topmenedzserekre, ami bár csökkenti a kiadásait, így növeli a nyereségét, ám a cég tulajdonképpen az MN Zrt. foglya, tőle függ mindene, így később értékesíteni sem nagyon lehet. Tipikus példa: ha az MN Zrt. valamilyen külső ok miatt profilt vált, akkor a Magyar Kft. azonnal bedől.

A kitörést az jelentené, ha a beáramló know-howból a Magyar Kft megpróbálna saját termékeket és szolgáltatásokat indítani belőle. Ez azonban meglehetősen ritka itthon, hiszen ehhez saját fejlesztés , új termék kellene, sőt, saját értékesítő csapat is. Ami a jellemző: a vezető az összegyűlt pénzből luxusautót vesz és megelégszik azzal, hogy van egy darab biztos megrendelője.

A G7 összesítése szerint a példa ott csúszott el, hogy az MN a végsőkig leszorította a beszerzési árait - még úgy is, hogy a lépés logikus, és egy szabad piacon nem is várhatnánk mást. "Ez ellen csak úgy lehetne védekezni, ha az MN Zrt.-t (például a magyarországi megjelenés vagy terjeszkedés alkalmával) erősen motiválnák nemcsak arra, hogy a beszerzéseinek egy bizonyos meghatározott aránya (hozzáadott érték szerint) magyar beszállítóktól származzon, hanem arra is, hogy ennek során a magyarok úgynevezett belső körös kulcsbeszállítóvá váljanak. Így léphetnének ki abból a ketrecből, amelyben azok a beszállítók vannak, akiktől csak akkor rendelnek, ha rendkívül olcsón adnak valamit (mert amúgy könnyen helyettesíthetők)" - írja a G7.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2019.03.28 07:54

@Panzerkraftwagen_Drei: "Nos, megértem a tájékozatlanságodat,"

Cefre... Dolgoztam oroszokkal hosszú évekig, anyanyelvi orosz nőhöz jártam nyelvet tanulni (bitang jó nő volt), orosz barátnőm volt mint tudod, úgy jártam Szentpétervárra fiatalkoromban, mintha hazamennék. Ukrajnába ugyanígy jártam, ukrán nőket is kergettem (jelzem: egykutya a két nép, mesélhetsz nekem bármit).

Cefre... elmaradott, erőszakos, primitív közeg vett körül, akárhányszor ott jártam... mesélhetsz amit akarsz.... de tudom, hogy meggyőzni nem foglak, mert fizetett agitátor vagy, és csak a dolgodat teszed.

Viszont ami a legfontosabb: túlspilázod (ismét)... a háttérhatalom nem kiirtani akarja a fehér embert, a dominanciáját akarja megtörni minden téren. Az érdekeik szempontjából logikátlan lenne a "kiirtás", a lezüllesztés, primitívekkel való elkeverése, a lebutítása (mind oktatásügyi, mind genetikai téren) a valódi cél véleményem szerint, ez megy most.

Szeretlek téged, mert aranyos gyerek vagy, de saját magad alatt vágod a fát (fizetett agitátori mivoltodra célozva ezzel), hogy hülyeségekkel, túlspilázással kiröhögteted magad, nem tudsz véleményvezérré válni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.27 22:35

@Warlock: de egyébként köszönöm, a fölhalmozott pia-készletedet szívesen segítek csökkenteni legközelebb.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.27 22:22

@Warlock: "a primkó előember ruszkijaid"

Nos, megértem a tájékozatlanságodat, tekintve hogy saját apám és anyám is ugyanezeket vágta a fejemhez pár évvel ezelőtt. Csak ők, a ruszkik és a szocializmus esküdt ellenségei, akkor még nem tudhatták, hogy az oroszok helyett csak 100-szor rosszabbat kapunk, elmebeteg reptoidokat akik egész életüket a fehér ember kiirtására tették föl, akiknek a cigányok, vagy a migránsok, semmi más mint biológiai fegyver elmebeteg, hatalommániás tervükben. Szüleim nem látták ezt előre, a buta magyar lakossággal együtt (volt is ebből sok vitánk), én, az oroszokkal együtt, igen. Hogy ez a gátlástalan reptoid hatalom nem fog megállni addig, amíg teljes Európát, közte bennünket, el nem áraszt a retkekkel, biológiai fegyvereivel. Teljesen mindegy neki, a reptoid hatalomnak, hogy cigány, szír vagy bantu, ezerrel szaporítja a retkeket a fehér ember ellen, boxos vezérünkkel együtt. Az eredményt bárki látja, aki kimegy az utcára ma Magyarországon, talán az I. és II. kerület kivételével.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.03.27 21:56

@Panzerkraftwagen_Drei: "Én ma voltam egy pár ilyen faluban, Pest környékén,"

Oszt miért nem látogattál meg? Én nem iszom alkoholt, és az összes ajándékba kapott tömény (k*rva drága cuccok) halomban van a spejzban, mindet odaadtam volna.

Ismerem a cigánykérdést Cefre... De nem hiszem, hogy a primkó előember ruszkijaid kéne, hogy alternatíva legyenek... Ill. régen rossz ha úgy lesz... bízzunk benne hogy tévedsz... van rá esély, mert az USA bedőlését, meg az atomháborút is minden áldott napra megjósolod, de még nem lett egyik sem... Úgy vagy vele, egyszer bejön, mi? Móricka...

Ha Ha Ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.03.27 19:35

@zana: Hát megint ide ette a fene? Kotródjon már vissza a másik topicba. Olyan témáról beszélünk amiről fingja nincs.
Egy jó tanács: ha sokáig folytatja áldásos ténykedését Orbán 2/3-dal nyer megint az uniós választáson. Tudja az kevés ide, hogy Hajrá Sargentini, hajrá Merkel, hajrá Macron, hajrá Soros, hajrá Marx. Ezek a személyek nem lesznek a magyar szavazólistán. Aktivizálja magát kedvenc képviselői érdekében, mert idegösszeomlást kap május 26-án. :-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html