Óriási öngólt rúgtak a kézműves sörösök?

A NAV Jövedéki Főosztályához fordult a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ), miután egy szerdai HVG-cikkben a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által publikált piaci részesedés szerintük nincs összhangban a főzdék adóbefizetésével.
Szász Péter, 2017. március 23. csütörtök, 14:21
Fotó: Napi.hu

A sörpiacról jelent meg szerdán egy hosszabb cikk a hvg.hu-n. Ebben Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke azt nyilatkozta, hogy a kis főzdék alig 3 százalékot tudnak kihasítani a piacból.

A nagy sörgyártókat képviselő MSSZ viszont úgy kalkulál, hogy ha a nagy cégek 6,1 millió hektoliter sört értékesítettek tavaly a magyar piacon, akkor a kisüzemieknek 180 ezer hektolitert. Azonban a szervezet szerint a sörgyártó kisüzemek által bejelentett és adózott mennyiség ennél jóval kisebb lehetett.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége tagjai tavaly jövedéki adó címén 42 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe. Ez 4,5 százalékkal több mint 2015-ben. Rossz fényt vetne a teljes sörágazatra valamint erodálná a piaci versenyt, hogyha egyes piaci szereplők nem vagy nem a teljes forgalomba hozott mennyiség után fizetnének meg a közterheket - írja a Sörszövetség.

HOZZÁSZÓLÁSOK