Országos közlekedési sztrájk készül

Sztrájkbizottságot alakítottak a BKV-sok. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet más ágazatokkal összefogva is készül egy meglepő tartalmú munkabeszüntetésre - közölte a közlekedési szakszervezet, amely csatlakozott a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt a szombati pedagógustüntetéshez is.
Napi.hu, 2016. február 9. kedd, 10:26
Fotó: Napi.hu

Sztrájkbizottságot alakított a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), hogy a készülődő munkabeszüntetéssel jelezze, súlyos gondok vannak a cégnél, ám ezt a menedzsment egyszerűen nem hajlandó meghallani, holott az EKSZ többször is jelezte - nyilatkozta Nemes Gábor EKSZ-elnök. A szakszervezetnél most az verte ki a biztosítékot, hogy a cégvezetés a tulajdonos mögé bújva még mindig nem tett béremelési ajánlatot, s úgy tűnik, hogy nem is akar - írja a szervezet közleményében.

Hiány van műszaki szakemberekből

A sztrájkkészültségnek azonban nemcsak ez, hanem az eddig felhalmozódott probléma összessége az oka, főként azért, mert a cégvezetés még csak kísérletet sem tesz arra, hogy komolyan vegye a szakszervezet jelzéseit, s megpróbálja orvosolni a gondokat. A szakszervezet szerint esetenként felmerül a gyanú, hogy az egészségre és a biztonságra veszélyes körülmények között dolgoztatják az embereket, időnként túlhajszoltan is.

Az EKSZ többször jelezte a szabálytalanságokkal kapcsolatos aggályát, és szóvá tette azt is, hogy nincs annyi karbantartói, műszaki területen dolgozó ember, hogy betarthassák az előírásokat. Az elnök vérlázítónak és felelőtlenségnek tartja, hogy éppen ebben a helyzetben készül karbantartókat elbocsátani a cég vezérigazgatója, meg sem hallva a szakszervezet vészjeleit.

Csatlakoznak a pedagógustüntetéshez is

Betelt a pohár - jelentette ki az elnök -, s mivel a szakszervezet úgy látja, ezzel a cégvezetéssel nem lehet a tárgyalóasztalnál szót érteni, az EKSZ megkezdte a sztrájk előkészületeit, külső szövetségeseket keresett és talált is a harcához. Az alapprobléma ugyanis sok ágazatban, sőt mondhatnánk "rendszerszinten" azonos, ezért többen összefogva erősítik majd egymást. A közlekedésiek a pedagógusok miskolci tüntetésén is ott voltak, s hangsúlyosan jelen lesznek a február 13-ára meghirdetett központi demonstrációjukon is, mert úgy vélik, csak így, ágazatoktól független nagy összefogással lehet eredményeket elérni.

A szakszervezeti szövetség is tüntet a tanárokkal
A szombati, Kossuth-téri pedagógustüntetésre készül a legtöbb munkavállalót képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) is, a tagszervezetei és azon belül az egyes tagok. A MaSzSz alelnöke, Székely Tamás fontosnak tartja nyilvánosságra hozni, hogy a konföderáció nemcsak szolidáris a pedagógusokkal, de ki is áll mellettük, azonosul a céljaikkal. Az alelnök mozgósítja az egyes ágazatok és a tagszervezetek képviselőit, hogy minél népesebb delegációval érkezzenek a szombati, központi pedagógus demonstrációra.

Székely úgy véli, minden ágazatban vannak közös problémák, ha más nem, akkor az alacsony bérek, a dolgozók túlhajszolása vagy éppen a munkavállalói jogok semmibevétele miatt, ezért a pedagógusok tüntetését mindenki a saját ügyének is tekintheti. Legyen ez alkalom arra is, hogy kiderüljön végre, mire képesek a magyar érdekvédelmi szervezetek, például ez a két és fél évvel ezelőtt alakult legnagyobb tömörülés is - indítványozta az alelnök.

Nemesék tervezett akcióját egyébként a tervek és a jelenlegi állás szerint a szintén nulla százalékos béremelési ajánlatot kapott egyéb közlekedési ágazatok megmozdulása is erősítheti, s egymást kiegészítve akár országossá nőheti ki magát egy rendhagyó megmozdulássorozat.

Sztrájkolni fogunk, bár egyáltalán nem úgy, ahogy arra a cégvezetés ilyen helyzetben általában számít sőt, ezzel az akcióval - amelynek a részleteit később hozza nyilvánosságra a szakszervezet - még az utasoknak sem a haragját, hanem sokkal inkább a szimpátiáját fogjuk kivívni - jelentette ki az elnök.

Az EKSZ a sztrájkbizottság megalakításáról levélben értesítette a BKV vezérigazgatóját - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kofoka, 2016.02.09 21:00

@enapi: Gondolkozz már egy kicsit.... Szerinted kinek lenne erre pénze? Itt inkább az a gond, hogy nem egységesen fizet a BKK a vállalkozóinak. A kormányközeli vállalkozók ugyan azért a teljesítményért teljesen más összeget kap, mint a BKV. Mert ugye a BKV-t tönkre kell tenni.... Mert ez valaki(k)nek az érdekét szolgálná
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.09 18:23

@enapi:

Köszönöm a segytséget.

Én a te nagy okosságodat olvastam.

A fantasztikus ötleteidet nagyon díjazom.

Nem lehetne még magasabbra emelni a díjakat?

Elvenni minden kedvezményt mindenkitől?

És a végén mondtad ki a tutit: meg kell szüntetni.

nem is kell.

Mindenki menjen kosival kerékpárral vagy gyalog.

Nehogy már egy kétmilliós nagyvárosban legyen tömegközlekedés!

Te mekkora egy bunkó állat avgy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.02.09 17:14

@Bulemia: Ajánlom tisztelt figyelmébe a cikket ahol a napi.hu összekeverte a volt BKV-t a mostani BKK-val.
A megoldásra nem tetszett reagálni.
Most, hogy Tarlós István felelős politikusként lerázta magáról a vidéket akkor mire fel jár több a pestinek?!....
Egységes 20,000 ft havi bérletet, 600 ft-os menetjegyet.
Meg kell szüntetni a diák és nyugdíjas kedvezményeket kizárólag a nagycsaládosoknak fenntartani. A turista bérletet is felemelni minimum 10-szeresére.
A befolyt összeg nagy részét bérfejlesztésre költeni.
A veszteséget tovább csökkenteni: vonalakat meg kell szüntetni és majdnem minden vonalon ritkítani a járatszámokat. A csipsz adó helyett sokkal több egészséges életévet hoz!!! Gyalogolni egészséges.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.09 13:22

@hork: Ja, mi is lenne? Kit is érdekelne?

Tündérországban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.09 13:21

@enapi:

Te hol élsz egészen pontosan?

A BKV él és virul, a csodacsatár Vitézy által gründolt BKK egyik alválallkozója.

Ajánlom szíves figyelmedbe: http://www.bkv.hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html