Simicska bezárja a Nemzetet és a Lánchíd Rádiót, bajban a Heti Válasz

Simicska Lajos két fontos médiatermékét is megszünteti. A Heti Válasznak is befektetőt keresnek.
Szabó Dániel, 2018. április 10. kedd, 10:06
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Magyar Nemzet finanszírozási problémái miatt a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu - írja közleményében a napilap kiadója.

A Napi.hu korábban arról értesült, hogy amikor tavaly ősszel Schlecht Csaba főszerkesztőként átvette a lapot, akkor már bejelentette, hogy csak a választásokig biztos a print lap kiadása. Az viszont újdonság, hogy megszűnik az online felülete is. A mostani értekezleten a dolgozóknak azt mondták, hogy 30 napig kifizetik a szabadságaikat és a normális felmondási időt is, csoportos leépítést hajtanak végre.

Úgy tudjuk, hogy a hír a folyosón érte őket, ott jelentették be a tulajdonos lépését. Több dolgozó is azt mondta, hogy rendkívül kellemetlen módon közölte a helyzetet, még viccelődni is próbált a leforrázott emberek előtt. Annyiban meglepetést okozott a tulajdonos, hogy még az elmúlt hónapokban is vettek fel új dolgozókat.

A bejelentésről Földi Bence, a lap külpolitikai rovatának újságírója videót készített. Ezen hallható, hogy Schlecht Csaba hirtelen közli a rossz hírt, majd felajánlja, hogy aki akar vele beszélni, az megtalálja az irodájában, telefonon is keresheti.

 

 

A Mérce információ szerint Ungár Péter frissen választott LMP-s parlamenti képviselő ma tárgyalásokat kezd a Magyar Nemzet kiadójának megvásárlásáról. Ez az jelenti, hogy ha sikerül a tranzakció, a lap tovább élhet. Nem sokkal kedd fél 12 előtt a dolgozóknak hivatalosan is megerősítették Ungár vételi ajánlatát. A politikus vagyona családi vállalkozásából, a PIO-21 Kft-ből származik, melyet édesapja örökségéből hoztak létre, osztozik rajta testvérével és édesanyjával, Schmidt Mária kormánybiztossal. Ungár a vételi ajánlatot a hvg.hu-nak elismerte, konkrét összegről nem beszélt, nem tartja kizártnak, hogy lehet árvita.

A nyomatott lap példányszáma évek óta csökkent, a Matesz adatai szerint a Magyar Nemzetből 2017. utolsó negyedévében naponta átlagosan 25,2 ezer példányt nyomtak, ebből 13,6 ezret értékesítettek. Összehasonlításképpen: három évvel korábban a naponta nyomott 53,6 ezer lapból 35,4 ezret adtak el.

A lap újságírója, Szathmáry István Pál kapta a magánfelajánlásból életre hívott Vízy Dorka-díjat 2017-ben. Az elismerést a Hogyan került Lengyelország "trónjára" Jézus? című cikkével érdemelte ki.

A Lánchíd Rádiónak is vége

Ezzel párhuzamosan a Lánchíd Rádió is elhallgat kedden éjfélkor. Ott is finanszírozási problémákra hivatkozva döntöttek így a tulajdonosok.

A Lánchíd Rádió hallgatótábora a TNS Hoffmann-Mediameter felmérése alapján 2017. október-december között, a 15 éves és annál idősebbek körében 65 ezres volt.

A Heti Válasznak is keresnek befektetőt

A Heti Válasz és internetes felülete, a valasz.hu, valamint a Hír TV egyelőre elérhető marad. Előbbi médiumnál Simicska Lajos azt mondta, hogy keressenek új befektetőt a hetilaphoz. A tévéadó sugárzása ugyan marad, de a Napi.hu úgy tudja, csökkentik az alkalmazottak számát is.

A lépés annyiban nem meglepő, hogy Simicska Lajos milliárdos vagyona azóta, hogy 2015-ben összekülönbözött korábbi szövetségesével, és szakított a Fidesszel, illetve Orbán Viktor miniszterelnökkel, folyamatosan csökken. Simicska 80 milliárd forint becsült vagyonnal a 11. volt a Napi.hu kiadásában megjelent A 100 leggazdagabb 2017 listáján, vélhetően az elmúlt egy évben hátrébb került a rangsorban.

Az üzletember vállalatai - különösen a médiaportfolió elemei - folyamatosan veszteséget termeltek, vagy bevételeik jelentősen visszaestek. A Magyar Nemzetet kiadó cégnél a nettó árbevétel - a 2016-os évről szóló üzleti beszámolók szerint - közel a felére esett, 2,2 milliárdról 1,03 milliárd forintra, míg a Lánchíd Rádiónál 282,1 millió forintról 166 millióra, a HírTV-nél pedig 4 milliárdról 2,7 milliárdra. Nyereséget egyik sem tudott realizálni, a Magyar Nemzet és a HírTV 762-770 millió forint mínuszban volt, a Lánchíd Rádió 102 milliós veszteséget termelt.

A fotó forrása: Napi.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2018.04.11 06:09

Értékes műsorok voltak a Lánchíd rádióban. Nagyon sok ismeretterjesztő, természet közeli és emberi dolgot tanultam tőlük.
Hiányozni fognak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.04.10 14:39

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.10 13:42

Nem is lesz lassan más mint kormánypárti média. Nem írnak többet nem adnak többet hírt felakasztott szarvasról, helikopterezésről, viszont folyamatosa értesülünk a migránsok vérengzéseiről és az európai szélsőjobb kereszténységet védő akcióiról, és Orbán dícséretéről. Végre nemzeti lesz minden.
Nemzetünk egyesül Orbán szárnyai alatt olyan boldog lesz mindenki hogy na. Magyarosan élünk, magyarosan szórakozunk, esszük Orbán töltötte kolbászt most jön az aranykor. A magyar név újra szép lesz méltó régi nagy híréhez.
Orbánért imádkoznak a templomokban és még mennyi más fogja beragyogni a magyarok hétköznapjait.
Ha mégsem akkor már megvannak a gonoszok a külső erők akik tönkretették Orbán nagyszerű felemelő zseniális álmát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

KisTehen, 2018.04.10 12:43

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html