A beruházások kivételezése jótékony hatással lehet a nemzetgazdaságra, elsősorban a kis- és középvállalkozásokra. Bízunk benne, hogy a hitelintézetek ismét nyitottak lesznek a nemzeti energiaszuverenitás egyik zászlóshajóját jelentő, megújulóenergia-alapú erőművi projektek finanszírozására - mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalhoz (MEKH) beérkezett pályázatok meghaladják a meghirdetett energiamennyiség kétszeresét. Az 1 megawatt alatti kategória mellett idén bővült a nagyobb létesítmények felső teljesítményhatára, akár 49,99 megawattos erőművel is lehetett pályázni.

A hazai megújuló energia szektor ismét szintet tudott lépni, egyre kisebb támogatási igénnyel, költséghatékonyan valósulhatnak meg a beruházások. Magyarországon az elmúlt években eredményesen felépült a naperőművek létesítéséhez szükséges projektfejlesztői és kivitelezői kör, a szektorban átlag feletti a hazai családi vállalkozások és kkv-k aránya. A kérelmek számossága alapján úgy látszik, hogy van jövője mindazoknak a magyar cégeknek, amelyek a naperőművek létesítése során értékteremtő szerepet látnak el - fogalmazott Kaderják Péter.

Amíg tavaly az 1 megawatt feletti erőművek körében 21,69 Ft/kWh-ás átlagár alakult ki, ebben a körben a verseny és a méretgazdaságosság hatására akár 18 Ft/kWh alatti átlagos nyertes árszint is kialakulhat. Az 1 megawatt alatti nyertes ár is jócskán a tavalyi 24,81 Ft/kWh alatti átlagár alatt marad, várhatóan 21 Ft/kWh körül alakul.

A Metár-rendszer a hazai támogatáspolitika első olyan támogatási konstrukciója, ahol árverseny alapján dől el, hogy mely projektek kapnak hosszú távon ártámogatást. A pályázatokat 2020. szeptember 15. és 2020. október 15. között, elektronikus úton lehetett benyújtani. Az eredményhirdetés 2021. január végén várható.

Az első két felhívás a tapasztalatok szerint példásan vizsgázott, az ágazati szereplők felkészültek arra, hogy az új feltételek mellett valósítsák meg beruházásaikat. A kormány a klíma- és természetvédelmi akcióterv céljai elérése érdekében 2022 augusztusáig további négy felhívást tervez. Az ITM felkérésére a MEKH évente két pályázatot hirdethet alkalmanként évi 300-500 gigawattóra közötti megújuló energiamennyiség támogatására.