Olcsóbb gáz jutott a távhősöknek, de a lakosság ugyanannyit fizetett

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) , valamint a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MTSZSZ) publikálta a 2019-es évi távhős adatokat. Ebből az összesítéséből az olvasható ki, hogy a távhőtermeléshez felhasznált földgáz átlagköltsége tavaly 6,4 százalékkal csökkent - írta meg a Népszava.
Szabó M. István, 2020. december 28. hétfő, 09:55
Fotó: Napi.hu

A napilap szerint a 2014-es, máig utolsó kormányzati rezsicsökkentési intézkedés óta a termelők 23 százalékkal olcsóbban vásárolják a fűtőanyagot. A szolgáltatók azonban tavaly már ugyanannyit fizettek a hőért, mint hat éve, ráaádsul 2018-hoz képest az átlagdíjak 17 százalékkal emelkedtek.

Eközben azonban a kormány hat éve nem változtat a fogyasztó által fizetendő távhődíjon, vagyis a földgáz-áresés hatásai nem a lakossági oldalon csapódtak le.

A távhőszolgáltatók tavaly, az enyhébb időjárásnak köszönhetően 3,4 százalékkal kevesebb hőt adtak el, de miközben a hődíj-jellegű bevételek csak 2 százalékkal csökkentek (71 milliárd forintra), az alapdíjakból egy százalékkal több pénz (42 milliárd forint) folyt be a cégek kasszájába.

Magyarországon több mint másfél millió ember él mintegy 650 ezer távfűtéses lakásban. A távhővel ellátott települések száma 2019-ben megközelítette a százat. A lakossági díjfizetők száma egyenletesen emelkedik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.12.29 16:56

Mert a saját népét is meglopja a narancsmutyi. A gázzal úgy hogy a csökkenő áron képződőhasznot zsebre vágják a lélegeztető géppel meg úgy hogy tízszeresáron hozzák a fürkészek mint amibe az kerül. De a birkáknak ez is tetszik:) - igaz birkák ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html