Plázastop: működik a Tesco kiskapuja?

Immár a nyolcadik üzletét is megnyitotta idén a Media Markt áruházlánc a Tesco hipermarketein belül - számolt be a a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2019. május 8. szerda, 11:06
Fotó: Reuters

A Tesco áruházakban kialakított shop-in-shop üzleteink kapcsán a Tescóval mint az ingatlanok tulajdonosával vállalatunk folyamatos kapcsolatban van. Szakértőink álláspontja szerint a szóban forgó rendszerű értékesítési terek kialakításához nem volt szükség rendeltetésmódosítási engedélyre - közölte a Markt műszaki cikkeket értékesítő áruházlánc a napilappal.

Még január végén jelentette be a GVH, hogy megvalósulhat a MediaMarkt irányításszerzése a Tesco kilenc áruházának elektronikai üzletága felett, mivel megállapította, ez nem jár káros versenyhatásokkal. A tranzakciót követően a Media Markt Retail Cooperation Kereskedelmi Kft. 9 helyszínen (Budapest, Veszprém, Sopron, Baja, Esztergom, Szekszárd, Dunaújváros, Kaposvár, Tatabánya) üzemeltethet eladótéren belüli (úgynevezett shop-in-shop), szakosított, műszaki fogyasztási cikkeket árusító üzletet a Tesco-Global Áruházak Zrt. értékesítési helyszínein belül.

Majd februárban a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy szakértők vizsgálják, szükséges-e engedélyt kérni a plázabizottságtól a Tesco áruházakba telepítendő Media Markt-üzletek nyitásához. A plázatörvény tavalyi szigorítása szerint ugyanis már nem csupán az újonnan épített kereskedelmi egységek létrehozása előtt, hanem a meglévők belső átalakításánál is szükséges lehet a jogszabály korlátozásai alól felmentést adó plázabizottság eljárása. A cégek azonban nem kértek felmentést.

A Tesco korábban azt közölte, hogy a boltok nyitásához minden szükséges engedéllyel rendelkeznek az üzleti partnerek. A cég érvelése szerint az átalakításnál nem végeztek építési tevékenységet, kizárólag állagsérelem nélkül eltávolítható berendezéseket és polcokat helyeztek el az áruházban. A kereskedelmi cégek jogászai szerint az átalakítások miatt nem szükséges a plázabizottságtól engedélyt kérniük, a bolton belüli boltok nyitásához ugyanis a jogszabályok szerint szükséges valamennyi dokumentummal rendelkeznek.

A Media Markt pedig most azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy azért nem került a plázabizottság elé a tervezett kilenc átalakítás ügye, mert a cégek nem folyamodtak úgynevezett rendeltetésmódosítási engedélyért az illetékes jegyzőhöz, aki az eljárás során továbbíthatta volna a terveket a plázastop alól felmentést adó testülethez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.05.08 12:57

A plázastop rendesen betart a kereskedelemnek. Ők is, a vevők is és az állam is giga nagyot bukik. Nagy hülye volt, aki kitalálta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.08 12:32

Érdekes, a diktatúra médiacégeit össz lehet vonni gond nélkül, csak akkor nem lehetett, amikor az Axel Springer szerette volna.
Ilyen rohadék jogrendszer már nem sok országban van,.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html