Egy százfős vállalkozás esetén kevesebb, mint egymillió forintba kerülne az összes alkalmazott egyszeri, megbízható koronavírustesztje. A cégek többsége mégsem hajlandó költeni a munkatársak biztonságára, még annak ellenére sem, hogy egyetlen megbetegedés akár két hét bevételkiesést is jelenthet. Akik mégis teszteket vásárolnak, gyakran csak az árra koncentrálnak és így az olcsóbb, de nagyfokú pontatlansággal működő gyorstesztek mellett döntenek, melyek darabja alig egy-két ezer forinttal kerül csak kevesebbe a közel 100 százalékban megbízható laboratóriumi vizsgálatoknál - kezdi közleményét a Synlab, amely protokollt dolgozott ki a vállalkozások számára, hogy valóban alkalmas eljárásokra költsenek és elkerüljék a fertőzési gócpontok kialakulását a munkahelyeken.

A szakértői konszenzuson alapuló visszatérési protokoll több, egymásra épülő elemből áll, melynek első lépése egy kérdőív, ennek kitöltését minden alkalmazott számára érdemes kötelezővé tenni. A kérdőív eredményét felhasználva, továbbá figyelembe véve az adott munkavállaló vállalaton belül betöltött szerepét, lehet továbblépni a tesztelési algoritmusra, melyben megfelelő logikai láncba kapcsolva, egymásra épülve következnek a laboratóriumi vizsgálatok. A protokoll részét képezi az edukáció és a minőségellenőrzés is, továbbá kiegészíthető olyan elemekkel, aminek köszönhetően a munkavállalói biztonság tovább fokozható.

"Az utóbbi néhány hétben több pozitív gyorsteszt eredményét kellett ellenőriznünk, melyek legnagyobb részéről kiderült, hogy álpozitív. Ezek nemcsak anyagi veszteséget jelentenek a páciens számára: az egyik ilyen teszt egy súlyos vesebeteghez tartozott, aki a kapott eredmény miatt napokig halálfélelemben élt. Egy másik álpozitív gyorstesztnek köszönhetően egy kétgyerekes édesanya a pünkösdi hétvégét töltötte a családjától távol" - meséli Póda Tamás, a Synlab kereskedelmi és marketingigazgatója, aki azt tanácsolja, hogy csak olyan tesztet alkalmazzanak a cégek, amelyek esetében van írásos dokumentáció annak érzékenységéről és pontosságáról, és nem igazolta azt a vizsgálatban jártas laboratórium. Az automatizált laboratóriumi tesztek az esetek legnagyobb részében nagyságrendekkel megbízhatóbb eredményt adnak, mint a gyorstesztek.

Az ujjbegyből vett vérminta lényegesen pontatlanabb eredményhez vezethet, mint a karvénából történő mintavétel. A gyorstesztek egyetlen előnye a gyorsaság, amiért sajnos sokat hajlandóak feláldozni a megbízhatóságot. Olcsóbb is, ha 2-3 megismételt gyorsteszt helyett egy darab biztos laboratóriumi vizsgálatra költenek a cégek.

A labordiagnosztikai szolgáltató által nemzetközi szinten kidolgozott protokoll szerint egy vállalkozás esetében a munkatársak és a termelés biztonságát a havi két tesztelés biztosítja. A tesztelési útmutató három megoldást is javasol: az úgynevezett aranystandard, alap szintű és ultraszenzitív forgatókönyv alapján a cégvezetők kiválaszthatják, hogy melyik protokoll számukra a legbiztonságosabb.