Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csányi Franciska, Bankmonitor.hu

Miért számít olyan kedvezőnek a növekedési hitel?

A legfontosabb, hogy a növekedési hitel (nhp fix) olcsóbb, mint a kereskedelmi bankok piaci ajánlata. Egy 10 évre felvett hitel esetén a piaci hitel ma 4 százalékkörüli fix kamattal érhető el. Ez egyet jelent azzal, hogy 100 millió forint hitelösszegnél a fix 2,5 százalékos nhp kamatozás 7,5 millió forinttal alacsonyabb kamatfizetést eredményez a tulajdonosnak a teljes futamidő alatt.

A fixált kamat biztonságot ad, kiszámíthatóságot nyújt vállalkozásunk számára. Hitelünk teljes futamidejére tudjuk, hogy milyen kamatköltséggel kell számolnunk a visszafizetéskor. Nem kell félnünk a váratlan meglepetésektől, pénzpiaci fordulatoktól a Bubor vagy épp az Euribor elszállásától.

És a bónusz: semmilyen más költséget nem számíthatnak fel a bankok a hitelhez. Nincs tehát szerződéskötési díj, folyósítási díj, és egyéb más díjak sem, amiknek csak a banki fantázia szab határt. Sőt ha netán úgy döntenénk menet közben, hogy a hitelt idő előtt visszafizetjük, az előtörlesztés is ingyenes.

Az alábbi kalkulátorral megvizsgálható, hogy egy adott cég jogosult-e a növekedési hitel felvételére:



Milyen feltételekkel vehető igénybe az nhp fix a gyakorlatban?

1. Kizárólag új beruházási hitelként, illetve eszközlízingként igényelhető, tehát meglévő hitelünk kiváltására sajnos nem használható. Ez alól egy kivétel van: Ha az év eleje óta már felvettünk nhp fix hitelt, de most szeretnénk azt más bankhoz átvinni. Tehát a meglévő nhp fix hitelünket lecserélhetjük egy másikra.

Ez a lehetőség akkor érdekes, ha a másik bank más biztosítéki struktúra mellett, akár alacsonyabb fedezettségi szint elvárással is hajlandó bevállalni hitelünket. Erre abban az esetben van lehetőségünk, ha a kiváltandó nhp fix hitelünk nem haladja meg a 300 millió forintot (a még vissza nem fizetett tőkenagyság). A program egyedüli kikötése, hogy a fedezettség mértéke (biztosítéki szint) azért nem mehet 60 százalék alá.

Gyorsan hozzá kell tenni, hogy a bankok egyedi döntési hatáskörébe tartozik az, hogy milyen fedezettségi szintet várnak el az egyes hitelügyletek mögé, a 60 százalékos fedezettségi szint csak egy minimumelvárás a program részéről.

2. Az igényelhető hitelösszeg minimum 3 millió és maximum 1 milliárd forint között mozog. A ténylegesen megkapható hitelnagyság függ a beruházás volumenétől - az elvárt minimális önerő legalább 20-30 százalék között mozog -, illetve cégünk pénzügyi teljesítményétől.

3. A hitel futamideje akár 10 éves is lehet (a legrövidebb megengedett futamidő 3 év). Dönthetnek a bankok úgyis, hogy a 10 évnél hosszabb futamidőt biztosítanak, ebben az esetben azonban a 10 éven felüli időszakra már saját forrásból kell a hitelt biztosítani, ami más (nagy valószínűséggel magasabb) kamatszintet jelent.

Hosszabb kivitelezési szakaszú beruházásoknál - például egy gyártóüzem megépítésénél, - gyakran merül fel annak az igénye, hogy a törlesztést ne közvetlenül a hitel lehívása után kelljen megkezdeni, hiszen akkor a gyár még nem tud termelni (próbaüzem, felfutási idő okán). A program 2 évet biztosít erre, azaz a szerződéskötés napjától számított 2 éven belül kell a tőketörlesztést megkezdenünk.

4. További lehetőség, hogy a hitel visszafizetését úgy is megengedi a program, hogy annak nagyobb része a futamidő végére tolódjon, tehát a tőketörlesztésnek nem kell feltétlenül időarányosnak lennie. Ez szintén olyan esetekben jelenthet segítséget, amikor a tényleges haszontermelése a projektnek kiszámíthatóan csak pár év eltolódással érik be.

Itt is megjegyzendő, hogy a 2 év türelmi idő, illetve a visszafizetés egyedi ütemezése csak egy elvi lehetőség. A bank egyedi döntése, hogy ebből mennyit ad meg a hitelhez. A döntést az befolyásolja, hogy a megfinanszírozott projekt mikor kezd ténylegesen termelésbe. Egy bank sem várja azt el, hogy a felvett hitel törlesztését magából a hitelből kezdjük meg.

5. A hitel lehívását szakaszosan is megtehetjük, ahogy a költségeink felmerülnek. Hitelezési alapszabály, hogy csak miután az önerőt elköltöttük, kezdhetjük meg a hitel lehívását. A szerződéskötéstől 1 éven belül bármikor megkezdhetjük a lehívást, így nem szükséges azon izgulni, hogy a hitelszerződést már csak az elköltött önerő után írjuk alá.

Akkor sem kerülünk bajba, ha már túlszaladtunk az önerő elköltésén. A program lehetővé teszi az utófinanszírozást is, ha az adott számla kifizetése a folyósítást megelőző 60 napon belül történt.

Vigyázzunk azonban, hogy a saját magunk által kivitelezett beruházási tervekkel! Saját rezsis, azaz számlával nem igazolható beruházás a program kereteiben nem finanszírozható!

6. Egy hosszabb futamidejű hitelnél egy cég életében is sok minden történhet. Mi a helyzet a hitellel akkor, ha a visszafizetés közben cégünk szétválik? Egy dologra kell figyelnünk ilyenkor feltétlenül: a jogutód és egyben kötelezettség viselő cégben maradjon a megfinanszírozott eszköz. Ez esetben a hitel minden probléma nélkül fenntartható, nem kényszerülünk idő előtti visszafizetésre.

A növekedési hitel egy MNB által meghatározott hiteltermék. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miben különböznek az egyes bankok ajánlatai egy "standard" termék esetén. A bankok hitelminősítési gyakorlata eltérő, mely egyet jelent azzal, hogy ugyanazon cég más és más banknál:

  • eltérő összegű növekedési hitelt vehet fel
  • eltérő maximális futamidővel
  • eltérő fedezeti elvárások (biztosítéki érték)
  • eltérő teljes hitelbírálati és folyósítási idő mellett
  • nem utolsósorban: a legjobb cégek számára akár 2 százalék alatti kamatszint is elérhető (a 2,5 százalék csupán egy maximális érték)

 

Mindebből következik, hogy a "standard" termék erősen eltérő megvalósítási formát ölthet az egyes bankoknál, így a széleskörű tájékozódás a cégtulajdonosok alapvető érdeke.