Külföldre viszik a magyar tojást, itthon pedig importot eszünk

Miközben 2018 első négy hónapjában 7 százalékkal 7,9 ezer tonnára csökkent a tojás importja a tavaly január-áprilisi időszakhoz képest Magyarországon, a kivitel csaknem 8 százalékkal 3,5 ezer tonnára emelkedett - írja pénteki számában a Világgazdaság az Agrárgazdasági Kutató Intézetre és a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva.
Dzindzisz Sztefan, 2018. július 20. péntek, 08:00
Fotó: Napi.hu

A cikk szerint különösen intenzíven nőtt a friss tojás kivitele, igaz, az előző évi első négy hónap adataihoz képest mért 124 százalékos emelkedéssel is csupán 389 tonna volt a külföldön eladott mennyiség.

Az Európai Unióban ugyanebben az időszakban a hazai külkereskedelmi trenddel éppen ellentétes folyamatok zajlottak. Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojástermékimportja 149 százalékkal csaknem 13 ezer tonnára emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az import több mint 73 százaléka az Egyesült Államokból és Ukrajnából érkezett. Az EU tojástermékexportja 19 százalékkal, 66 ezer tonnára csökkent négy hónap alatt az előző év hasonló időszakához képest.

A hazai tojásexportőrök számára jó pozíciókat biztosít, hogy míg Magyarországon június elején 2026 forint volt 100 darab étkezési tojás csomagolóhelyi ára, addig Lengyelországban 3031, Ausztriában pedig 4190 forint. (Kiadták a figyelmeztetést: mérgezett tojások kerülhetnek a magyar boltokba.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.07.20 09:09

Ebben mi a jó, hogy az egyik országból a másikba viszik a tojást? Mindenki egye a sajátját, mi francnak utaztatni a tojásokat?
Ez csak elírás és támogatás lenyúlása így.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html