Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A négycsillagos bikali Puchner kastélyszállóhoz tartozó panzió, egy 1200 négyzetméteres parkosított kerttel rendelkező szilvásváradi villa panzió és egy 2015-ben 200 millió forintos uniós támogatásból már felújított szerencsi hotel is vissza nem térítendő tízmilliókat kapott állami támogatásként a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programból - derül ki a szálláshelyek weboldaliról.

"A Villa Park panzió fejlesztése keretében 2019. során egy új szárny kialakítására kerül sor, melynek eredményeként legalább 9 új szobával bővül a szálláshely. A fejlesztéshez Magyarország kormánya 59,99 millió forint támogatással járul hozzá. A tervezett új szolgáltatások keretében egy játékterem kerül kialakításra csocsó, darts és pingpongasztallal' - derül ki a szilvásváradi panzió honlapjáról. A közel 60 millió forintot a Sila Vendéglátó, Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. kapta, amely 2018-ban 2 millió forintos veszteséggel zárt.

Igazán szerencsés a szerencsi Meggyes Hotel tulajdonosa, hiszen a szálloda 2015-ben 200 millió forintos uniós támogatásból újult meg: akkor 21 új szobával gazdagodtak. Az akkori megnyitón Koncz Ferenc polgármester (most fideszes országgyűlési képviselő), Csampa Zsolt helyettes államtitkár és Mengyi Roland volt fideszes képviselő vágták át a szalagot. Utóbbit azóta idén februárban három év szabadságvesztésre ítélte első fokon a Fővárosi Törvényszék költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt. Most pedig 80 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak az MTÜ-től.

Lehet majd borozgatni

"A projekt eredményeként 29 szoba kerül fejlesztésre, átalakításra kerül 4 darab szoba, ezáltal létrejön 2 darab családi és 2 darab superior szoba, új szolgáltatások feltételei valósulnak meg (wellness részleg, borozó-kávézó, ahol borkóstolók is lebonyolíthatók), új szolgáltatáscsomagok válhatnak elérhetővé a vendégek számára" - olvasható a szerencsi hotel honlapján. A közel 80 millió forintot a Magiért Kft. kapta, amely 2018-ban 8,3 millió forintos veszteséggel zárt. Szerencs amúgy meglehetősen kormánypárti város, 2018-ban az egyedüliként induló Nyiri Tibor (Fidesz-KDNP) nyerte meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban az időközi polgármester-választást.

Rászorult az állami támogatásra a négycsillagos bikali Puchner kastélyszállóhoz tartozó panzió is. "A beruházás során a meglévő és üzemelő panzió épületének külső és belső teljes körű felújítására kerül sor. Az épület külső hőszigetelést kap, és nyílászáróinak cseréje is időszerű, amely szintén a projekt részét képezi" - olvasható a Puchner panzió honlapján. A Kollár Kinga tulajdonában lévő Élményajándékok Kft. kapta a 34,8 millió forintos állami segítséget az MTÜ-től, a cég tavaly minimális veszteséggel zárt. A panzió 100 méterre található viszont a Puchner kastélyszállótól és élménybirtoktól, a kastélyt 1992 őszén nyílt aukción vásárolta meg a Kollár László tulajdonában lévő Hella 91 Kft., azóta legalább 5 milliárd forintot költöttek a beruházásra. A cég tavaly 1,2 milliárd forintos bevétel mellett 70 millió forint profittal zárt. A birtok egyes években több vendégéjszakát ért el, mint Pécs város egésze.

A Napi.hu írta meg, hogy a Kisfaludy programnak köszönhetően vissza nem térítendő állami százmilliókból bővül 13 szobával és kültéri medencével Mészáros Lőrinc milliárdos üzletember Tokaj melletti ötcsillagos szállodája. A tarcali, ötcsillagos Andrássy Rezidencia bővítésére a volt felcsúti polgármester egyik cége, a Témadesign Kft. 324,5 millió forintot kapott. Az OTP a balatonszemesi hoteljének bővítésére kapott 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére nyert el 2,9 milliárd forintot a CDHT Hotel Projekt Kft., amely az A8 Palace Hotel Zrt.-n keresztül Garancsi István (a Mol Vidi FC tulajdonosa), Hernádi Zsolt (a Mol elnök-vezérigazgatója) és Csányi Sándor (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója) közös érdekeltsége. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint szakmai szempontok alapján döntöttek.