A Geox olasz cipőmárka új üzletekkel erősít Magyarországon. A lélegző lábbelijeiről ismert vállalat eddigi öt, budapesti és Pest megyei márkaüzletéhez hamarosan három további csatlakozik majd, többek között Debrecenben is tervezik a boltnyitást. Mindezt a vállalat elnöke és főtulajdonosa, az olasz Mario Moretti Polegato jelentette be szerdán Budapesten a média és a vállalat partnerei előtt - közölte a cég.

A Geox ma a világ több mint száz országában mintegy 30 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Több mint ezer márkaboltjuk van, és 2015 első félévében árbevételük elérte a 427 millió eurót. A vállalatot jegyzik a milánói tőzsdén, ám a részvények 71 százaléka továbbra is családi tulajdonban van.

A magyarországi, nagy- és kiskereskedelemmel foglalkozó Geox Hungary Kft. a Céginfo.hu adatai szerint sikeresen működik, tavaly és tavalyelőtt is 10 milliárd forint feletti nettó árbevételt ért el, az adózott eredménye az elmúlt két évben egymilliárd, illetve félmilliárd forint volt.

Egy ötlet alapozta meg a multicég létrehozását

A Geox mintegy hatvan szabadalommal rendelkezik a lélegző cipők gyártásával kapcsolatban, Mario Moretti Polegato 1,93 milliárd dollárra becsült vagyonával pedig a Forbes magazin szerint a világ 1073. leggazdagabb embere.

A Polegato család a Villa Sandi nevű, elsősorban proseccók készítésével foglalkozó olasz borászat tulajdonosa. Kezdetben Mario is a borok értékesítésével foglalkozott, ám ekkor egy nevadai üzleti útja során történtek alapjaiban megváltoztatták a sorsát. Sétálni indult ugyanis a hőségben, és nagyon zavarta, hogy a cipőben és a sivatagi körülmények között nagyon izzadt a lába. Fogta hát a zsebkését, és lyukakat fúrt a cipője talpába, hogy azon keresztül "lélegezzen" a cipő.

Ezt az ötletét felhasználva jött rá arra, hogy membránok és a lyukas talp segítségével lélegzővé tehető a cipő, anélkül, hogy beengedné a nedvességet. Találmányával sorra kopogtatott a világ legnevesebb cipőgyártóinál, de mindenütt kosarat kapott. Ezért három év vívódás után 1992-ben végül öt diákkal közösen saját céget alapított, amely az ötletet és a szabadalmakat felhasználva rendkívül sikeres lett.

A Geox cipőket 1995-ben kezdték el forgalmazni, a termékkínálatot pedig fokozatosan kiterjesztették női, férfi és gyermek ruházati kollekciókra is - írta közleményében a cég.