Újabb sokkot okozhat a vasárnapi zárva tartás

A kisboltokat ütheti ki a kormány ha szigorítja a vasárnapi nyitva tartás szabályait, mert ezek nem lennének képesek kitermelni a hét végén fizetendő magasabb béreket. Az ágazatnak iszonyatos költséget okozhat a kormányzati ötletek megvalósítása.
Napi.hu, 2016. augusztus 25. csütörtök, 09:00
Fotó: Napi.hu

A kiskereskedelmi vállalatok még mindig nem tudják, hogyan kívánja szabályozni a vasárnapi nyitva tartást a kormány, csak annyi világos, hogy több forgatókönyv is megvalósulhat - írja a Világgazdaság. Az egyik lehetőség, hogy 100 százalékos bérpótlékot írnak elő a vasárnapi foglalkoztatásra, a másik, hogy délig 50 százalék járna, délután pedig 200 százalék.

A kiskereskedők már kiszámolták, hogy bármelyik ötlet valósul is meg, több tíz milliárd forint pluszkiadással kell számolniuk. Ez  a magyar tulajdonban lévő kisboltokat ütné ki, mert ezek eleve kevesebbet fizetnek dolgozóiknak, és nem tudnák behozni a pluszköltség fedezetét.

Ugyanakkor a bérezés a kisebb probléma, a nagyobb a munkaerőhiány. A dolgozók nem a pótlékokat keveslik, hanem az a alapbért, amelynél nem csupán Nyugat-Európában, hanem Szlovákiában is többet kaphatnak. A különbség eltüntetése fél-egy évtizedig is eltarthat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2016.08.25 15:21

A politikusok szálljanak már le a kereskedelemről!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.08.25 11:54

A Magyar Cégeknek kellene élen járniuk a Magyar Bérek EU szintre emelésében.

Ezzel is megmutatkozna a Magyar Cégek Szellemi és Erkölcsi fölénye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html