Több milliárd forint EU-támogatásról mond le a magyar kormány - kerülik a büntetést

A magyar kormány lemondott két tanácsadói szerződés uniós támogatásáról, miután az Európai Bizottság vitatta azok értelmét. Ugyanúgy kezelik az ügyet, mint az Elios közvilágítási projektjeit, amelyeket végül szintén a magyar adófizetők pénzéből fizetnek ki.
Komócsin Sándor, 2019. február 18. hétfő, 09:13
Fotó: Getty Images

Negyedrészben a magyar kormány is elismerte, hogy az Elios-ügyben helye van az uniós támogatásmegvonásnak - írja a 24.hu. Legalábbis az uniós tisztviselőkkel folytatott tárgyalásokon a 24.hu információja szerint eredetileg 25 százalékos büntetést vállalt volna be a magyar fél, de az Európai Bizottság nem fogadta el ezt az ajánlatot.

Ehelyett ragaszkodott a teljes összeg, a 43,7 millió eurós (jelenlegi árfolyamon durván 13,9 milliárd forintos) támogatás megvonásához. Ezt javasolta ugyanis az OLAF, az unió csalás elleni hivatala.

A tavalyi ügy háttere, hogy az Elios Innovatív Energetikai Zrt. közvilágítási beruházások sorát nyerte el. Ezek körülményeit vizsgálva az OLAF különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúját állapította meg. Azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy a szűrőn fennakadt 35 projektre ne utaljon támogatást.

Polt Péter legfőbb ügyész tavaly év elején vizsgálatot rendelt el, de novemberre kiderült, hogy a magyar nyomozóhatóság nem találta bűncselekmény nyomát, annak ellenére, hogy az OLAF részletesen taglalta a kiépített csalási szisztémát és annak összefonódó szereplőit.

Ezt követően a kormány úgy döntött, nem küld számlát, vagyis nem kéri Brüsszeltől az Elios-projektekre szánt támogatás kifizetését. Ezzel megszűnik a vita, az Elios-tulajdonosait nem éri bántódás, a cechet a magyar az adófizetők pénzéből fizetik ki. Ezt előzhette meg az a tárgyalás a magyar kormány és az EU között, amelyen a magyar fél bevállalta volna az említett 25 százalékos büntetést.

További ügyek

A hírportál információi szerint további két állami óriásmegrendelés esetében is a magyar adófizetőkre terhelik a számlát. A bizottság által a kezdettől vitatott tanácsadóprojektekről van szó. Az egyik a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 5 milliárd forintos megbízása, amely az összesen 420 milliárd forint értékű víziközmű-beruházásokhoz kapcsolódik. Ez az Európai Bizottság szerint felesleges volt, ráadásul durván túlárazott.

A másik a Miniszterelnökség 4,8 milliárd forintos megbízása, amely elméletileg arra szolgált, hogy az uniós támogatású projektek közbeszerzéseinek szabályosságát segítse, a brüsszeli revizorok mégis minden eddiginél több hibát találtak benne.

A tanácsadó konzorcium tagjai között volt Ész-Ker Kft. és a Bajkai István Fidesz-alapító, országgyűlési képviselő nevével fémjelzett, Orbán Viktor jogi ügyeiben is eljáró SBGK Ügyvédi Iroda. A kormány álláspontja szerint Magyarország számos egyéb tételt sem fog elszámolni az Európai Bizottsággal, mert eleve számoltak azzal, hogy azok egy részét amúgy is vitatni fogják Brüsszelben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.02.18 17:14

Látjátok birka csökött agyú megvezetettek a ti pénzetekből gyarapszik az Orbán család, ők a migráncsok elleni harc hősei, megérdemlik! Adjatok nekik még többet bégetők!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.02.18 15:13

Arról is beszélni kell, hogy ez nem világítás, hanem sötétítés, alkalmatlan közvilágításra, ha az EU benyelte volna, akkor is a nemzetállam,hazánk fizette volna ezt a címeres szélhámosságot, mint az egész mészáros stb birodalmat, csak el lehetett volna álcázni, hogyha az eu-nak jó. mit ugráltok, azaz nettó rabolják így is ugyis az országot Az összes fideszes bruházás ilyen, amiből ez a kormány él, az az ostoba jegybanki alapkamat csökkentése, nem csinálnak óriásberuházásokat, mint az uj autópályák ( már kész), ujmetro stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.02.18 14:56

Tisztelt hozzászólók!
A probléma alapvetően nem az, hogy Orbán-és kedves családja lopott, ez TÉNY, hanem az, hogy a Fidesz és Orbán szavazók szerint EZ és ÍGY a mélymagyar tökös cselekedet, igaz keresztény erkölcs!
Jómagam úgy gondolom, teljesen felesleges a felháborodás (ebben az esetben is) Ugyanis, egy Orbán hívő inkább halottnak látná saját gyerekét/unokáját, de akkor is Orbán Viktor a számára a lelki gyönyör, az ejakulációjának a tárgya!
És ezt bizony Orbán maga is tudja és érzékeli: meg is alázza saját híveit, és leköpi: de hát egy hívő már csak ilyen! Inkább d@g@lj@n meg a saját gyereke, de akkor is Orbánnak ez jár!
Amíg ez a mentalitás és habitus van egy Fideszre szavazóban, addig itt változás nem lesz....sajnos!
Szerintem egy Fidesz hívő: még azt is megköszönné: ha a saját lakását rabolná ki Orbán Viktor...így működnek a hívek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.02.18 13:32

Kicsit elevenítsük fel az előzményeket, érdemes!
Az ELIOS-ra kiírnak egy pályázatot.
A pályázat már kezdettől fogva bűzlik, a tanácsadó-pályázatíró cégek, a költségeket alátámasztó indikatív ajánlatok és maguk a tényleges és nyertes ajánlatok ugyanazon a számítógépen készülnek.
A pályázati feltételeket az utolsó pillanatban módosítják, mert különben nem felelnének meg a műszaki paraméterek. Ennek során lehetővé teszik, hogy a jelen technológiával műszakilag lehetetlen vállalásra kerüljön sor.
A végén pedig kiderült, hogy meg sem közelíti a tervezett megtakarítás a pályázatban vállaltakat! Sőt egyes rosszindulatú önkormányzatok szerint a megtakarítás nem mutatható ki, ellenben a közvilágítás romlott.

A pályázatokat némileg ismerőként most túllépek az EU-s támogatásról történő lemondásról...
Probléma, hogy BÁRMILYEN államilag támogatott pályázati forrással el kell számolni, általában a megvalósítástól számított 5 évig évente jelentést kell küldeni, majd le kell zárni egy végelszámolással.
Ennek során minden évben és persze a végén ellenőrzéssel egybekötve el kell számolni a vállalásokkal.
Ha nem teljesülnek a vállalások, akkor a pályázónak részben, vagy egészben KAMATOSTUL vissza kell fizetnie a támogatás összegét a pályáztatónak. Ehhez nem kell az EU, vagy Brüsszel, ez a magyar pályázatra is igaz.
Adott tehát a helyzet, hogy a pályázó önkormányzatoknak vissza kell fizetni a sok milliárd (?) forintot a költségvetésnek. Jogviszonyban ők állnak a pályáztatóval. Innentől az önkormányzatok perelhetik azokat a cégeket, amelyek a pályázat során képviselték, a szükséges dokumentumokat megbízása alapján előkészítették, esetleg kivitelezték.
Sőt büntető feljelentést is tehetnek, hiszen azzal, hogy visszafizettetik velük a támogatást, az kvázi elismerése a költségvetési csalásnak.
Tudom, hogy nem lesz ebből semmi, de eljátszottam egy kicsit a dologgal, mert én hasonlóban szenvedek. Van egy 300 milliós pályázati projektünk, amely közel sem tudja a vállalt megtakarítást hozni. Nyár végére el kell számolni, lezárni a projektet.
Tartok tőle, hogy részben vissza kell fizetnünk... :-(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyiksem, 2019.02.18 10:50

Tehát arról volt szó hogy azért kell a közvilágítás korszerűsítése mert az EU erre ad támogatást hát nem úgy néz ki. Összegezve Orbán a lány férjének ( igy a saját lányának ) jutatott 1-2 év alatt olyan összeget amit egy kisebb falú egy élet árán keres meg, 13,9 milliárd munka túlárazva 25% azaz 3.475.000.000 ez tiszta pénz, plusz a megmaradt 10,5 milliárdos munka 10% a tehát újabb 1 milliárd a kis családjának tehát kb: 4,5 milliárd segítettük ki mi Magyarok a kislányát és ennek se lesz következménye. Pedig tele torokkal ordibálták minden renden ment, ez igaz is, részükről rendben van ?????? És szavazókat se vesztenek mert a szavazóik nagy része nem is érti miről van szó, és ezen az se szépít hogy mi volt az elmólt 8 évbe, meg hogy az ellenzék Magyarellenes, bevándorlópáti, na meg a joli joker Soros...?????????..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html