Váratlan helyről kap nagy pofont a Magyar Posta

Nagyon sok szerződést bukott a posta: számos online kereskedő ugyanis elpártolt az állami cégtől a karácsonyi időszakban kialakult súlyos csomagszállítási problémákat követően - értesült lapunk a GKI Digitaltól. A Magyar Posta Zrt. ugyanakkor tagadta a hírt, szerintük a nagy ügyfelek hűségesek maradtak.
K. Kiss Gergely, 2017. február 28. kedd, 10:50
Fotó: Napi.hu

Rendkívül intenzív ügyfélszerzési stratégiával tört előre a posta az e-kereskedelmi piacon az elmúlt 2-2,5 évben és óriási tömegben csábította el a webáruházakat a futárcégektől - mondta a Napi.hu-nak Madar Norbert, a GKI Digital üzletágvezetője.

A postánál az ügyfélszám növelése volt az elsődleges cél, ezért jelentősen csökkentették az online kiszállítások árait, s gyakran csak minimális összegekkel licitáltak alá a futárszolgálatok körében elérhető legalacsonyabb áraknak. Ezt az offenzívát azonban sem a kapacitások, sem az emberi erőforrások növelésével nem követte le az állami cég. (Sőt, a legutóbbi hírek szerint a postás már hiányszakmának számít - a szerk.)

Mindez visszaütött az idei karácsonyi szezonban: a digitális rendelések jelentős megugrása miatt rengeteg online vásárolt csomag akadt el, számtalan küldeménynek veszett nyoma hetekre, sok esetben még a november végi Black Friday akciók alatt rendelt termékeket sem sikerült karácsonyig kiszállítani a beszámolók alapján.

A szakember szerint, a logisztikai káoszt követően a Magyar Posta előnye hátrányba fordult: nagyon sok ügyfél, amelyeket a társaság 2015/16-ban elcsábított, szépen visszapártolt a konkurenciához. A folyamat már karácsony táján elkezdődött, sok webáruház S.O.S. jelleggel átszerződött valamelyik csomagküldő céghez, az idei év elejétől pedig újabb szerződések tömegét bukta el a posta. Az üzletágvezető adatokkal nem kívánta értesüléseit alátámasztani, a témát ugyanis márciusban megjelenő logisztikai jelentésükben részletezik.

Az állami óriás cáfolta a hírt
A Magyar Posta kommunikációs osztálya szerint nem igazak azok a piaci és sajtóinformációk, miszerint a posta ügyfelei érezhető mértékben szerződést bontottak volna a társasággal. Voltak olyan kisebb webáruházak, akik partnert váltottak és voltak, amelyek 2017-ben szerződtek a Magyar Postával. A csomaglogisztikai területen a vállalattal szerződött nagy ügyfelek továbbra is a postát - vagy mások mellett a postát is - választják partnernek - fogalmaztak.

Katasztrófa után magasabb elvárások

A nagy év végi kiszállítási káosz következményeként azonban mostanra tisztulni látszik a piac, mivel sokan megégették magukat - főleg a postával, de egyes futárcégekkel is -, háttérbe szorult a korábban jellemző "filléreskedés". Madar Norbert szerint, a kereskedőknek muszáj elfogadni, hogy a minőségi kiszállításért mélyebben kell a pénztárcába nyúlni. Ráadásul az árverseny és a marketingcélok miatt, még arra sincs túl nagy mozgásterük, hogy a pluszköltségeket a fogyasztókra hárítsák.

Az e-kereskedelemben növekszik a logisztikához kapcsolódó úgynevezett értéknövelt szolgáltatások jelentősége. Ezek keretében, például az időponti vállalások mellett napi szintű az adminisztráció a futárcég és a webáruház között, van kijelölt kapcsolattartó, a kereskedő telefonon tudja hívni a futárt, valamint online térképen nyomon lehet követni, hogy éppen hol tart a csomag.

Madar úgy látja, az elvárások egyre magasabbak lesznek, s azok a szolgáltatók kerülnek előnybe, ahol a partnerség gördülékeny és számos eszközzel kizárják a 2016 decemberihez hasonló fennakadásokat.

Eközben a postánál nem ért véget a hajsza

A Napi.hu is hallott olyan munkavállalói beszámolókról, amelyek szerint a Magyar Postánál - a kapacitásszűke ellenére - továbbra is jellemző az ügyfélszerzési kényszer. A vállalatnál hasonló jellegű volumenverseny zajlik, mint amelyet a 2000-es évek hitelpiaci boomja idején a bankoknál lehetett tapasztalni.

A munkahelyiterror blog híre szerint például a postahivatali dolgozókon folyamatosan számon kérik a borítékok, bélyegek, sorsjegyek, biztosítások eladott mennyiségét. "A postai munka lényege a termékek eladása, más nem számít. Ha nincs meg az "üzleti terv", jön a fenyegetés" - olvasható a bejegyzésben.

A minél több üzletkötés érdekében még a munkaügyi előírásokat is megszegik: van olyan hivatal, ahol nem engedélyezett az ebédszünet sem, másutt csak minimum 6 órányi munka után szabad étkezni. Az érintett dolgozó folyamatos megfigyelés alatt állt, főnöke pedig brutális hangnemben kérte számon az eredményeket.

A Magyar Posta hamar reagált a cikkben leírtakra: a társaság szerint nem érkezett panasz, ennek ellenére elrendelték az ügy kivizsgálását. "A munkaközi szünetek kiadása megfelel a jogszabályban foglaltaknak. Ha a beosztás szerinti napi munkaidő, vagy a beosztástól eltérő rendkívüli munkavégzés időtartama a hat órát meghaladja húsz perc, ha a kilenc órát meghaladja, további huszonöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani a munkavégzés megszakításával" - írta a posta, már szinte menetrendszerű cáfolatában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai60@gmail.com, 2017.02.28 18:11

@Winter:
2011.03.21.
LMP felejentést tett, a háttérben offshore cég állt.
"a Jet-Solt a Magyar Posta 2011-ben választotta ki egyszereplős, meghívásos pályázaton az Integrált Posta Hálózat (IPH) szoftveres támogatására, amelyért a szállító három év alatt közel 1,8 milliárd forintot kapott. "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai60@gmail.com, 2017.02.28 18:08

@Winter: Dakota,
Főnököd jár Graz-ba elmegyógyba, rablók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.02.28 16:54

@ptiszai60@gmail.com: mi újság grácban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.02.28 16:52

A kézbesítő hiányszakma?
Ne csodálkozzunk, táska pénzekkel kell szaladgálniuk ami nem semmi, fizetésük nettóban nem üti meg a 100 ezer ft-ot.
Aki dolgozott már pénzzel az tudja hogy mi az. Ez egy olyan foglalkozás melyet az időjárás szeszélye is nehezít, személyileg sem egyszerű, a küldemény nem ázhat cafattá stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezvan, 2017.02.28 16:34

USA-ba feladtam EMS küldeményt nem karácsonykor, most Feb. 3.-án és címzett csak a napokban kapta meg. Kértem vissza a több, mint 13 000 Ft. feladási díjat és azt válaszolták, hogy nem felelősek, mert az EMS nem időgarantált. Normálisan 4 nap, most több mint 3 hétbe tellett. Nem felelősek semmiért. Hát így könnyű...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html