Végtörlesztés: súlyos következményre figyelmeztet az MNB

Már most számos hazai bank közel van ahhoz, hogy tőketartalékai kimerüljenek, miközben a végtörlesztések újabb veszteségekkel fenyegetik a szektort a jegybank szerint.
MTI-Eco, 2011. november 2. szerda, 12:27
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői szerint a végtörlesztés súlyos veszteséget okozhat a magyar bankrendszernek - derül ki a jegybank "Jelentés a pénzügyi stabilitásról" szóló anyagából, amelyet szerdán publikált az MNB. A jegybank szakértői úgy vélik, a deviza-hitelállományhoz képest 30 százalékos végtörlesztés és az eurózóna válságának további mélyülése akár 200 milliárd forintos többlet-tőkeigényre vezet a magyar bankrendszerben, holott már most számos hazai bank közel van ahhoz, hogy tőketartalékai kimerüljenek.

Vállalati hitelpiac nélkül nincs növekedés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint működő vállalati hitelpiac nélkül nem lehet növekedési pályára állítani a magyar gazdaságot - derült ki a jegybank összegzéséből. A vállalati hitelpiac kiszáradhat" - mondta Nagy Márton, a jegybank pénzügyi stabilitási szakterületének igazgatója az MNB szerdai tájékoztatóján. Az MNB jelentése szerint külső és belső sokkok egyszerre érintik a magyar gazdaságot, ezek nagy mértékben apasztják a bankok tőketartalékát.

Nagy Márton szerint ha a teljes lakossági devizaalapú jelzáloghitel-állományhoz viszonyítva a végtörlesztés aránya 20 százalékot ér el, az még nem idéz elő újabb tőkeigényt a hazai bankrendszer számára, ugyanakkor az MNB szeptemberi inflációs jelentésében felvázolt makrogazdasági alappálya mentén is több magyarországi bank esetében is elfogyhatnak a tőketartalékok.

Balás Tamás, vezető elemző elmondta, hogy a háztartási szektorban a nem teljesítő, azaz 90 napnál régebbi késedelembe esett hitelek aránya megközelíti a 13 százalékot. A szakértő kifejtette: a háztartások hitelei között a legrosszabb törlesztési hajlandósággal a 2007-2008 között felvett devizakölcsönöket fizetik vissza.

Mikor érdemes forinthitellel végtörleszteni?

Az MNB szakértői úgy számoltak, hogy a végtörlesztéseket a lakossági devizaalapú jelzálog hitelek 20 százalékos arányánál 5 százalékot a megtakarításokból, 15 százalékot a majd a piacra kerülő devizahitelt kiváltó forintkölcsönökből fizetik vissza.
A végtörlesztésekben való részvételt így befolyásolja majd a kiváltó forintkölcsönök kamata. Az MNB szakértői szerint a jelentés készítése körüli árfolyamok mellett a kiváltó forinthitelek 14 szálék fölötti teljes hiteldíj mutatója fölött és 10 évnél hosszabb futamidőnél már nem érdemes a végtörlesztéssel élni.

Az MNB szakértői azt javasolták, hogy a bankokat érdekeltté kell tenni abban, hogy a portfóliójukat gyorsan kitisztítsák, a lakossági devizahiteleknél egyes kölcsönöket leírjanak. Emellett javasolják, hogy be kellene vezetni a magáncsőd intézményét, hogy egyes nehéz helyzetbe került adósok szabályozottan tudják tartozásaikat rendezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2011.11.03 08:59

Nem baj, dögöljenek éhen! Az MNB elnöke jobban tenné, ha befogná a lepénylesőjét, az ilyen emberek ártanak Magyarországnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html