Az online kasszaadatok szerint június első tíz napjában 35,8 százalékkal maradt el a vendéglátóhelyek bevétele a korábbi év azonos időszakához képest. Előtte márciusban a felére, áprilisban a negyedére esett a vendéglátás bevétele Magyarországon. Májusban az online kasszaadatok szerint valamelyest mérséklődött a visszaesés mértéke, a márciusi szint fele fölé kapaszkodtak, de így is még mindig cudarul festenek a számok - írja a Blokkk.com. Az ok a koronavírus-járvány miatti korlátozások.

A kereskedelmi szakportál megjegyzi, hogy a külföldi vendégek általában sokat költenek, így sok vendéglátóhely a kiemelt idegenforgalmi helyeken éppen az egyébként pénzesebbnek is számító külföldi vendégekre építi üzleti tervét, szerte a világon. Magyarország sem kivétel, és ezek a legszínvonalasabb éttermek. A statisztika szerint a külföldiek vendéglátózása sokat hoz a magyar éttermek konyhájára, az elmúlt két évben fogyasztásuk 25-26 százalékát adta a vendéglátás teljes bevételének, és ez így volt még 2020 elején is, a járvány előtti időszakban.

A kikapaszkodás a gödörből viszont lassúnak ígérkezik, miután mind a magyar, mint a küldföldi vendég nagyon óvatos - jegyzi meg a szakblog.

A magyar vendégek nagyobb része június elején már visszatért törzshelyére, hiszen csak velük számolva már csak 10 százalék körüli a visszaesés, de nagyon hiányzik az az átlagos 25 százalék, ami év közben és térségenként hullámzik.

Az egyik legnagyobb gond a külföldi vendégek elmaradásával, hogy éppen a legmenőbb, kiemelt idegenforgalmi helyeken okozzák a legnagyobb kiesést, a legszínvonalasabb éttermek körében. És ha azt is figyelembe vesszük, hogy a külföldi utazgatásokkal még egy darabig minden viszonylatban nagy óvatosság várható, megkockáztatható, hogy a lángososok járnak mostanság a legjobban.

Valószínűleg egy darabig még népszerű marad a házhoz szállítás is, így feltehetően a pizzasütők is gyorsabban fognak magukhoz térni az átlagos vendéglátóhelyhez képest. A legmenőbbek pedig, akár a budai várban, akár a bulinegyedben, lassabban tudnak csak kaptatni felfelé - véli a Blokkk.com.