Visszahoznák a vasárnapi zárva tartást

Lobbicsoportok lehetnek azok mögött a törekvések mögött, amelyek célzott bér- és adóemelésekkel megnehezítenék a kiskereskedelmi vállalatoknak a vasárnapi nyitva tartást. A déli bezárásban van ráció, bár a vevők egész napos nyitva tartást akarnak.
Napi.hu, 2016. augusztus 17. szerda, 09:14
Fotó: Napi.hu

Nem a kormány akarja vasárnap délben bezárni a boltokat, hiszen áprilisban az egész napos nyitva tartás mellé állt - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Népszabadságnak. A  vasárnap délutáni nyitva tartás korlátozása mögött lobbicsoportokat sejt a szakember.

Ezek részben a bérpótlékkal, részeben pluszadókkal terhelnék meg a vasárnapi nyitva tartást. A délutáni boltzár annyiban racionális, hogy bizonyos üzletekben nagyon kicsi ilyenkor a forgalom, ám a vásárlók a  hosszabb nyitva tartást igénylik.

Vámos szerint 10-15 év kell ahhoz, hogy megoldódjon a munkaerő-probléma a kiskereskedelemben, mert a nyugati országok és Magyarország közti óriási bérkülönbségeket nem lehet egy csapásra eltüntetni.

A szakember leszögezte azt is, hogy ha valaki arra gyanakszik, hogy valamelyik kiskereskedelmi lánc adócsalást követ el, az tegyen feljelentést az adóhatóságnál.

HOZZÁSZÓLÁSOK