Fagytámadás a vízórák ellen - itt a figyelmeztetés

A szokatlanul meleg és hosszan elhúzódó ősz sok ingatlantulajdonos éberségét elaltatta, és a folyamatos figyelmeztetések ellenére is érkeznek bejelentések a Fővárosi Vízművekhez az elfagyott mérőkről.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 7. hétfő, 15:54
Fotó: Napi.hu

Bár a korábbi évekhez képest egyelőre kevesebb vízórát kellett a Fővárosi Vízművek munkatársainak fagy okozta sérülés miatt cserélniük, de az igazi hideg még csak most köszönt be. Éppen ezért azt kérik, hogy aki még nem tette meg, minél előbb ellenőrizze, hogy az elmúlt napok erős széllel kísért, fagypont alatti időjárása nem okozott-e kárt a vízórában vagy esetleg a kerti csapban, vezetékben, és gyorsan helyezze biztonságba azokat.

A szervezet közleménye felhívta arra is a figyelmet, hogy a belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelméről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia, mint ahogy a fagy elleni elmulasztott védelemből eredő meghibásodáskor a mérő cseréjének költségét, illetve az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie.

A Fővárosi Vízművek szerint most már valóban az utolsó percekben vagyunk, hogy megtegyük a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit. A hideg hatására eltört vezetéken keresztül ugyanis egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A másik veszély, hogy az elfagyott vezetékben jégdugó keletkezik, aminek eredménye a vízhiány az ingatlanban.

Éppen ezrét azt tanácsolják, hogy a tavasz beköszöntéig rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy helyén van-e az aknafedél, aminek a hőszigeteléséről is érdemes idejében gondoskodni. A Fővárosi Vízművek honlapján számos könnyen és olcsón kivitelezhető megoldást ajánlunk a fagy elleni védelemre, alkalmazásukhoz videóban is segítséget nyújt a cég a www.vizmuvek.hu/fagyveszely oldalon.

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén a vízóra elfagyása esetén a Vízvonal 06-1 247 7777-es telefonszámon fogadja bejelentésüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK