Méregdrágán nyitott a zöldborsó

Tavalyhoz képest 27 százalékkal magasabb áron került piacra az idén a zöldborsó, a zöldbab pedig 7 százalékos drágulással kezdett. Bécsben pedig a legolcsóbbak között van a magyar spárga.
Csernátony Csaba, 2019. május 26. vasárnap, 12:46
Fotó: Getty Images

Május közepén megérkezett a kínálatba két kedvelt hüvelyes zöldség, a zöldborsó és a zöldbab.

Közel 30 százalékos többlet

Az Agárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a magyar zöldborsót kilónként 900 forintért adták, ez 27 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A zöldbab 1600 forintos kilós ára pedig 7 százalékos áremelkedésnek felel meg.

Magyar spárgát, Bécsben

Az elmúlt napokban többször is napirendre került a spárga, amely egészséges zöldség, de a magyar piacon méltatlanul kevés fogy belőle, a termés több mint 90 százaléka külföldi piacokon landol. Közben pedig Németországban nincs, aki leszedje a spárgát. Mindenesetre a magyar spárgának van esély arra, hogy Ausztriában még nagyobb teret nyerjen.

A magyar spárga ugyanis a bécsi nagybani piacon mindössze kilónként 3-3,5 euróba került. Ezzel megelőzi az olasz spárgát, amelynek ára 3,3 euró volt a bécsi piacon, a belgiumi és ausztriai spárga, viszont 6, illetve 8 euró, vagyis jóval drágább.

HOZZÁSZÓLÁSOK