Szerbiában a minimálbérért dolgozó vagy csak időszakos bevétellel rendelkező 700 ezer munkavállaló csak a minimális fogyasztói kosár felét tudja megvásárolni – idézi a vajdasági Szabad Magyar Szó a Szabad és Független Szakszervezetek Szövetségének a közleményét.

„A vásárlóerő valós csökkenése idén meghaladja a 15 százalékot, miközben a munkavállalók 20 százaléka csak mediális jövedelemmel rendelkezik. A minimálbérből élő családok elérték a szegénységet. Elsősorban a nyugdíjasok érintettek és azok a diákok, akik nem jutottak diákotthonba és menzára, ők gyakorlatilag az utcán élnek, mert nem tudják kifizetni az albérletek és étkezések borzasztóan magas árát” – írja a közlemény.

A 20 százalékos infláció a havi csaknem kétszázalékos inflációs gyorsulással felemészti még a statisztikai jövedelememelkedést is, ezért a Szabad és Független Szakszervezetek Szövetsége szerint az ország legnagyobb gondja az, hogy lakosságának több mint a fele szegénységben él, de ez a tény „a politikai és esztrádtémák előtérbe helyezése miatt” nem kap kellő nyilvánosságot.

A szövetség azt követeli a szerb kormánytól: hozzon célzott intézkedéseket a minimálbérből élő családok megsegítésére, a nagyvállalatok és mágnások helyett a szegénységben élők kapjanak állami támogatást az energiára, az alapvető árucikkek árát pedig tartsák folyamatos ellenőrzés alatt.