A jegybankot 2014 óta vezető közgazdász szerint "jelentős bizonytalanság" jellemzi az amerikai gazdaságot, és a világgazdaság kilátásai is "sérülékenyek". Az amerikai központi bank ezért "óvatos lépésekre" készül, mondta, utalva ezzel a jegybanki alapkamat esetleges emelésére. A múlt héten egyébként a jegybank monetáris tanácsa érintetlenül hagyta az irányadó kamatlábat.

Janet Yellen a munkaerőpiac szűkülését és a beruházások csökkenését említette az amerikai gazdaság gyengülésének jeleiként. Bár hozzátette: ő és munkatársai arra számítanak, hogy ez a trend hamarosan megfordul. Különösen aggasztónak nevezte, hogy a munkanélküliség elsősorban a kisebbségeket, ezen belül is kivált az afroamerikaiakat és a spanyol-ajkúakat sújtja. "Szigorúan figyelemmel követjük a munkaerőpiaci helyzet alakulását, hogy lássuk, a jelenlegi megtorpanás átmeneti-e". Mindazonáltal megítélése szerint csak átmeneti lassulásról van szó, sőt, számít a termelékenység enyhe növekedésére is. Yellen optimistának mondta magát mind a munkaerőpiaci helyzetet, mind a várható inflációt illetően. "Az elkövetkező években kétszázalékos infláció a célunk".

A Fed monetáris tanácsának várható lépéseiről elmondta, hogy amennyiben a gazdaság növekedése beindul, akkor a kamatláb emelkedése fokozatos lesz.

A jegybank elnöke kitért a britek esetleges kilépésére az Európai Unióból: ennek az egész világgazdaságra, és benne az amerikai gazdaságra is kedvezőtlen hatása lenne: bizonytalanságba taszítaná a gazdaságot, és bár lehetetlen pontosan megjósolni a következményeket, a pénzügyi piacok szerinte sérülékenyekké válnának. Hangsúlyozta, hogy az esetleges brit kilépéssel megváltozna a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, és veszélybe kerülne az amerikai pénzügyi stabilitás.

A Fed elnökének meghallgatása szerdán folytatódik a kongresszusban: a szenátusi bizottság után a képviselőházi bizottságban.