Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állam garanciaprogramot léptet életbe a banki kauciókhoz, amelyeket a szolgáltatók megkövetelnek az ügyfeleiktől a szerződések aláírásakor - mondta az MTI szerint a francia gazdasági miniszter a legfőbb energiacégekkel (EDF, Engie, TotalEnergie) és az ágazat szakmai képviselőivel folytatott egyeztetést követően.

Az energiaszolgáltatók és a kormány által aláírt chartában az szerepel, hogy az állami garanciavállalásért cserébe az energiacégek a vállalati fogyasztók számára legalább egy kedvező kereskedelmi ajánlatot tesznek. A miniszter szerint "az energetikai szerződésekben teljes újszerű és alapvető elemről" van szó.

A cél az energiaköltségek csökkentése, és annak lehetővé tétele, hogy minél több vállalat jusson több ajánlathoz - jelezte a tárca az AFP hírügynökségnek. A konstrukció alapelve az, hogy az állam részt vállal a kockázatokban abban az esetben, ha az ügyfél fizetésképtelenné válik.

Bruno Le Maire elmondta: teljesen megérti a szolgáltatókat, amelyeknek a jelentős fizetésképtelenség veszélyével kell szembenézniük.

A legfőbb szolgáltatókat azért hívta egyeztetésre a gazdasági miniszter, mert hetek óta az a vád éri őket, hogy felpumpálták a nagyvállalatoknak kínált szerződésekben az energiaárakat, miközben a lakosság és a kis- és középvállalatok számára a kormány meghosszabbítja jövőre az energiaárakra tavaly bevezetett árplafont, és 15 százalékban maximálja a villamosenergia és a gáz árának emelkedését.

A szerdán aláírt chartában az energiaszolgáltatók megígérték, hogy azokat a fogyasztókat, amelyekre nem vonatkozik a hatósági ár, legalább két hónappal előre értesítik a szerződéseik megszűnéséről vagy meghosszabbításáról. Azt is vállalták, hogy részt vesznek a kormány által elindított energiatakarékossági kampányban.

Különadót vet ki az EU, a bevételből a kicsiket támogatják

Nem fogjuk hagyni a haszonszerzést az energia elszabadult áraiban - jelentette ki Bruno Le Maire, mielőtt bemutatta az energiaágazat többletbevételeinek megadóztatásáról szóló európai megállapodást, amelynek értelmében a piaci bevételeket megawattóránként 180 euróban maximálják a tagállamok azon villamosenergia-termelők esetében, amelyek úgynevezett inframarginális, azaz alacsonyabb költségű technológiákat alkalmaznak a villamos energia előállítására.

A 180 eurós korlát feletti bevételekből a kormány a megemelkedett energiaárakat kifizetni képtelen önkormányzatokat, valamint kis- és középvállalatokat fogja támogatni.

Feltöltötték a gáztározókat

Elérte a novemberre előírt 100 százalékot a franciaországi gáztározók töltöttsége - jelentette be szerdán az energiaszabályozó bizottság (CRE), amely ugyanakkor továbbra is energiatakarékosságra kérte a lakosságot. A CRE közleménye szerint ezzel Franciaország a harmadik ország Belgium és Portugália után, amely teljesen feltöltötte a gáztározóit.

A 130 terawattórás töltöttséggel a tározók idén magasabb szinten vannak az elmúlt évek átlagánál, ez a mennyiség a kis- és középvállalatok, valamint a háztartások téli fogyasztása kétharmadának felel meg. A szervezet ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy még így is elképzelhetők "feszült helyzetek" attól függően, hogy mennyire lesz hideg a tél.

A kormány célja az volt, hogy az ország gáztározói novemberre teljesen töltöttek legyen, miközben Oroszországból már szeptember eleje óta nem érkezik egyáltalán gáz az országba. Az orosz gázszállítás teljes leállásától tartva a francia kormány már júniusban energiatakarékossági tervet hirdetett meg, amelynek célja az energiafelhasználás 10 százalékos csökkentése 2024-ig. Ennek, a társadalmi és gazdasági élet minden területére kiterjedő részleteit csütörtökön mutatja be a kormány - írta az MTI.