Olaf Scholz német kancellár vasárnap találkozott hárompárti koalíciójának vezető tagjaival, hogy rendezzek a háború kitörése előtt leállításra váró atomerőművek élettartamának meghosszabbításáról vitát, a felek között azonban úgy tűnik egyelőre nem született döntés - írja a Deutche Welle.

A szociáldemokrata (SDP) kancellár, a zöldek részéről Robert Habeck gazdasági miniszterrel, és a szabaddemokrata (FDP) Christian Linder pénzügyminiszterrel egy asztalhoz, ahol arról akartak dönteni, hogy a három kérdéses erőműből, melyikeket tartsák életbe.

Nem engednek

A Zöldek pénteken már beleegyeztek abba, hogy 2023. április 15-ig közülük két dél-németországi atomerőművel tartalékon tartsanak, de abból nem akarnak engedni, hogy az északnyugaton található Emslandhoz tartozót az év végéig lezárják.

Bár a konkrét beszélgetés eredményéről nem engedtek ki részleteket, de a Zöldek korábban azt mondták, hogy nem fogják engedni az új nukleáris fűtőelemek beszerzését, amelyekre szükség lenne az emslandi erőmű készenlétben tartásához.

Az FDP ezzel szemben azzal érvelt, hogy itt mindössze egy átmenyeti élettartam-hosszabbításról van szó, és ők sem szeretnének "nukleáris reneszászt" és nekik is fontos, hogy a megújuló energiákra kerüljön át a hangsúly. A párt főtitkára Bijan Djir-Sarai elmondása szerint az atomenergia csak "hídtechnológiaként" szolgálhat, de Scholz nem foglalt nyilvánosan állást.

Közel a célhoz

A nukleáris reaktorok leállítását még 2000-ben kezdte el az akkor kormányon levő SPD-zöld koalíció, a végére megmaradt három erőmű bezárásáról a konzervatív (CDU) Angela Merkel vezetése alatt döntöttek, amit az eredeti tervek szerint az év végéig fejeztek volna be.

Az atomerőművek életben tartása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által indított háború után került terítékre, különösen miután Oroszország teljesen leállította a Németországba irányuló gázszállításait. Miközben a zöldek úgy látszik ki akarnak tartani követelésük mellett, addig Greta Thunberg svéd klímaaktivista szerint hiba volna bezárni a már működő erőműveket, mivel a szén sokkal ártalmasabb alternatíva lenne.