Popescu a kormány órája elnevezésű parlamenti tájékoztatón elmondta, hogy felvetődött az energiavállalatok "extraprofitjának" a megadóztatása, ami egy olyan lehetőség, amit érdemes megfontolni, érdemes róla tárgyalni. A miniszter leszögezte: nem híve annak a megoldásnak, hogy a termelői áraknál felső határt szabjanak meg, mert egy ilyen intézkedés akadályozná a beruházásokat. A fogyasztói árak mérséklése érdekében viszont érdemes elgondolkodni az "extraprofitok" megadóztatásán - tette hozzá a tárcavezető. Ezt meg kell tárgyalni a pénzügyminisztériummal, nélküle nem lehet egy ilyen döntést meghozni, de ez egy olyan javaslat, amelyet érdemes megvitatni - idézi az MTI a politikust.

A tárcavezető ugyanakkor azon meggyőződését fejezte ki, hogy az egész Európában megfigyelhető energiadrágulási hullám idővel lecsillapodik, és az árak ismét csökkeni fognak.

Romániában az elmúlt egy évben a villamosenergia és a gáz átlagban 21 százalékkal drágult. Ezért a kormány a szociálisan védendő fogyasztók minimális energiaszükségleteinek biztosításáról fogadott el törvényt. Emellett a kabinet a háztartások csaknem kétharmadának adna állami támogatást a villamosenergia- és gázszámlák kifizetéséhez. Ez utóbbiról sürgősségi kormányrendeletet tervez elfogadni.