A statisztikai hivatal pénteken közölte, hogy a 2018/19-es pénzügyi év első negyedében éves összehasonlításban 8,2 százalékkal bővült az 1,25 milliárd lakost számláló India hazai összterméke (GDP). Ez az utóbbi két év legerősebb üteme, és jóval meghaladja a várakozásokat.

Elemzők átlagban 7,6 százalékos növekedésre számítottak az előző negyedévben mért 7,7 százalék után. Egy évvel korábban, 2017 április-júniusában 5,6 százalékkal nőtt a gazdaság, ami az előző három év legrosszabb adata volt.

Április-júniusban a gazdasági növekedést a feldolgozóipar, az agrárszektor és a szolgáltatások hajtották. A feldolgozóipar teljesítménye éves összevetésben 13,5 százalékkal, a mezőgazdaság pedig 5,3 százalékkal bővült.

A friss adatsor megerősítette India első helyét a világ leggyorsabban növekvő nagyobb gazdaságai között. A második helyezett Kína hazai összterméke 6,7 százalékkal nőtt éves szinten a április-júniusi időszakban.

A jelek szerint India gazdasága kiheverte az előző években elszenvedett két nagy megrázkódtatást. A 2016 novemberében váratlanul bejelentett és végrehajtott demonetizáció - a két legnagyobb címletű bankjegy, az 500 és az 1000 rúpiás érvénytelenítése és a forgalomból történő kivonása - kedvezőtlen hatást gyakorolt a gazdaságra a készpénzforgalom befagyása miatt.

Még nagyobb zavart okozott azonban az új adórendszer bevezetése. Kisvállalkozások millióit érintette kedvezőtlenül, hogy 2017. július 1-jén bevezették a szolgáltatások és áruk egységes fogyasztási adóját, amellyel felváltották a számtalan országos és helyi adót.

India hazai össztermékének értéke 2597 milliárd dollárra rúgott 2017 végén, amivel a dél-ázsiai állam átvette Franciaországtól a világ hatodik legnagyobb gazdaságának címét. Arun Jaitley pénzügyminiszter a héten úgy vélekedett, hogy jövőre valószínűleg túlszárnyalják Nagy-Britanniát is, így még egy hellyel feljebb kerül az ország - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.