Tádzsikisztán és Üzbegisztán közös határát Afganisztánnal immáron a tálibok ellenőrzik, azaz ezek felett megszűnt a központi kabuli kormány fennhatósága - derült ki Szergej Soigu orosz védelmi miniszter bejelentéséből a Moscow Times tudósítása szerint.

Az orosz, a tádzsik és az üzbég hadsereg az elmúlt napokban közös hadgyakorlatot tartott a térségben, hogy jelezze milyen fogadtatásra számíthatnak a tálibok, ha átlépnék a határt.

A két volt szovjet tagköztársaság kormányát erősen aggasztotta a szélsőséges iszlamista csoport előretörése Afganisztán északi részén, ahol a helyi hadurakat kiütve a hatalomból egy hét alatt elfoglaltak kilenc tartományi fővárost. Orosz nézőpontból, amely a két volt szovjet tagköztársaságot a befolyási övezete részének tekinti, az a fontos, hogy a határ tálibok kezébe került, akik azt ígérik, hogy nem lépik át ezt az elválasztó vonalat.

Ezt megelőzően a tálibok igyekeztek biztosítani a két közép-ázsiai ország vezetését, hogy bár az USA 2001 után kezdődött beavatkozása után logisztikai bázisokat üzemeltettek a területükön az amerikaiak elleni harc támogatására, ám ha az USA hadserege eltűnik a színről, akkor erre már nem lesz szükségük. Az orosz-tádzsik-üzbég hadgyakorlat parancsnoka megjegyezte, hogy olyan módszereket gyakoroltak, amelyeket Szíriában, az ottani milíciák elleni harcra fejlesztettek ki.