Magyarországon is látszanak a nyomai annak az orosz oligarchának, aki az amerikai külügyminisztérium vizsgálati anyaga szerint egy társával együtt 2014 óta a világ kéttucatnyi országában legalább háromszázmillió dollárt fordított külföldiek befolyásolására – írta pénteken a hvg.hu.

A múlt héten jelentette be az Egyesült Államok Hírszerzői Közössége, hogy felülvizsgálataik során megállapították, hogy Oroszország a 2014 és 2022 közötti időszakban több mint 300 millió dollárt utalt át titokban, és legalább további százmilliók titkos átutalását tervezte külföldi politikai pártoknak, hogy így befolyásolja demokratikus országok választásait.

A jelentésnek csak egy részét tették közzé, de több országot értesítettek arról, hogy az oroszok mely szervezetek pénzelésével próbálták befolyásolni a választásaikat, demokratikus folyamataikat. Magyarországot bár nem tájékoztatták, állítólag azonosítottak itthon is gyanús pénzmozgásokat. A Biden-kormányzat korábban több olyan üzletembert is megnevezett, akik segítették az oroszok beavatkozási kísérleteit. Augusztusban például 10 millió dollárig terjedő jutalmat ajánlottak fel annak, aki az Internet Research Agency néven ismert orosz trollfarmról, vagy annak vezetőjéről, Jevgenyij Prigozsinról tud információkkal szolgálni.

A magyar-orosz baráti szál

Egy másik név a listán Alekszander Babakové, az orosz duma képviselőjéé, aki főként azért felelt, hogy az oroszbarát hangokat erősítse egyes országokban. Az ő érdekeltségeit, magyarországi érintettségét azonosította a hvg.hu. A politikus többször is részt vett a Constellation Energy Institute Budapesten megtartott energiafórumain, így például 2009-ben is, amikor Orbán Viktor még a miniszterelnökségét hozó választásra készülve tartott előadást arról, hogy diverzifikálni kell az EU energiabehozatalát, és a Fidesz már készíti az új energiastratégiát.

A hvg szerint a már említett 2009-es konferencia után néhány hónappal ugyanis – ahogy azt korábban magyar oknyomozó újságírói feltárták – Orbán akkori gazdasági háttéremberei, Simicska Lajos és Nyerges Zsolt már a KGB-utód FSZB egyik magas rangú vezetőjével tárgyaltak Szentpéterváron, amikortól Babakov is járatos lett Magyarországon.

Babakov érdekelt az energiaiparban az AED International nevű vállalat révén, amelyet papíron 2011-ben átadott lányának. Másik cége, az Ukrajnában jelentős villamosenergia-hálózatot birtokló V. S. Energy International pedig lett üzletemberek, valamint Babakov üzlettársának felesége kezében van.

Babakov és az említett Prigozsin évek óta amerikai szankciók hatálya alatt áll, Prigozsint pedig az FBI is körözi 250 ezer dolláros vérdíjjal. Az amerikai legfőbb ügyész áprilisi vádirata szerint Babakov és két társa pénzt nem kímélve ügyködött azon, hogy amerikai és európai politikusokat lefizetve befolyásolják a közvéleményt, támogassák a számukra kedvező politikai erőket, és érvényesítsék Oroszország külpolitikáját – írja a portál.

Kapcsolat még Babakov és az ország között, hogy az orosz politikus 2010. június 5-én az Oroszországban megalakult az Orosz–Magyar Baráti Társaság tagja lett. A szervezet elnöke Jurij Poljakov volt ekkor, aki a Keleti Nyitás Kollégiumának rendezvényein többször is jelen volt. A férfi egyébként a Lityeraturnaja Gazeta egykor ellenzéki, ma viszont már Putyin-barát főszerkesztője.