A cseh zöldség-gyümölcs ágazat szakmai szervezete összegezte a 15 éves uniós tagság tanulságait, ami nem éppen kellemes tanulságokat is hozott - derül ki gazeta.pl cikkéből. Nem újdonság, hogy a csehek bírálják a lengyel élelmiszereket, ám ezúttal az nem a rossz minőségre panaszkodtak, hanem arra, hogy a cseh agrártermelők nem tudnak lépést tartani a szomszéd országban termelt alma árával.

Becslések szerint Csehország uniós belépése óta mintegy 20 százalékos veszteséget szenvedtek el azért, mert északi szomszédaik megduplázták az almatermesztésüket, s ezáltal Európa legnagyobb almatermelőivé váltak. Míg 2000 és 2004 között a cseh mezőgazdaság évente átlag 194 ezer tonna gyümölcsöt gyűjtött be, 2017-2018-ban ez mindössze a 157 ezer tonna volt. Ráadásul függővé váltak az uniós dotációtól. Nagyjából 3,5 ezer hektár ültetvény tűnhetett el.

Az olcsó lengyelországi importnak az a következménye, hogy a boltokban a cseh almát csak a lengyel árakon lehet eladni. A termelők elmondása szerint bevételeik emiatt nem fedezik a termesztés költségeit.