A Politico című lap szerint a legnagyobb kihívás Biden számára az lesz, hogy meggyőzze a sokszínű demokrata tábort arról: egy 76 éves fehér férfi a megfelelő ember a képviseletükre. Több évtizedes karrierje során Joe Biden harmadszor száll be az elnökválasztási versenybe, ezúttal - mint fogalmazott, az amerikai demokrácia jövője miatt - írta az MTI.

Csatában állunk a nemzet lelkéért, és úgy hiszem, hogy amikor a történelem visszatekint majd a jelenlegi elnök négy esztendejére, akkor csupán egy aberrált pillanatot rögzít majd. Ám ha nyolc évet adunk Donald Trumpnak a Fehér Házban, akkor végérvényesen és alapjaiban megváltoztatja nemzetünket, és én ezt nem nézhetem tétlenül, nem hagyhatom, hogy megtörténjen- fogalmazott a veterán politikus az indulását bejelentő videoüzenetben, amelyet helyi idő szerint reggel hat órakor tett közzé a Twitter-oldalán.

QP | Quality Placement

Donald Trump Twitteren azonnal reagált a bejelentésre. Isten hozott a versenyben, Álmatag Joe, csak azt remélem, hogy megvan az intelligenciád, bár az régóta kétséges, hogy sikeres előválasztási kampányt vigyél végig - írta az elnök. Hozzáfűzte: undok lesz, olyan emberekkel kell megbirkóznod, akik néhány igazán beteges és elbutult elképzelésekkel rendelkeznek. De ha sikerül neked, akkor várlak a stratnál.

Joe Biden hónapok óta nyilvánosan fontolgatta, hogy induljon-e pártja elnökjelöltségéért. Noha elemzők szerint idős és centrista politikus - ami nem feltétlenül válik előnyére a jelenlegi demokrata párti táborban-, a felmérések azt mutatják, ő lehet pártja legesélyesebb elnökjelöltje.

A 19 demokrata párti elnökjelölt-aspiráns közül ő a legtapasztaltabb politikus. Hat cikluson keresztül volt szenátor, kétszer - 1998-ban és 2008-ban - indult az elnökjelöltségért, és két ciklusban volt az előző elnök, Barack Obama alelnöke. Obama szóvivője, Katie Hill Joe Biden bejelentése után közleményben hangsúlyozta: Barack Obama mindig azt hangoztatta, hogy 2008-ban élete legjobb döntését hozta, amikor Joe Bident választotta alelnökjelöltjéül. Obama egyébként elnöksége végén Elnöki Szabadság Érdemrenddel, a legmagasabb rangú polgári kitüntetéssel ismerte el Biden tevékenységét.

A választási kampányt Biden a jövő hétfőn indítja, egy Pittsburghben tartandó nagygyűlésen. Sajtóértesülések szerint ott fejti ki majd részletesen is a programját, amely várhatóan a középosztály támogatását és Amerika "újraegyesítését" helyezi majd előtérbe.