- Íme egy "őrült" gondolat - mondta egy Hamburg melletti szállodában tartott előadásán Friedrich Merz, a CDU korábbi politikusa, aki 2009-ben váltott, és befektetési bankárként folytatta pályafutását. - Mi lenne, ha a német költségvetés 50 milliárd eurós többletének felét visszaadnánk az embereknek adócsökkentés formájában? Ez mégsem teljesen eszement ötlet, igaz-e? A közönség reakciója dübörgő taps volt - derült ki a Financial Times tudósításából. A fórumot, amelyre kicsinek bizonyult az 500 fős előadóterem, csak néhány nappal korábban tartották, mint hogy kiderült volna: Annegret Kramp-Karrenbauer nem akar a CDU kancellárjelöltje lenni, és lemond a párt elnöki tisztségéről is.

Merz 2018 őszén, amikor Angela Merkel a párt sorozatos tartományi választási kudarcai után bejelentette, hogy a 2021-es parlamenti választások után visszavonul a politikától és már az év végén átadja a CDU elnöki tisztségét valaki másnak, elindult a pártvezetői pozícióért. A végső páros versenyben alulmaradt a centrista Kramp-Karrenbauerrel szemben, akit Merkel utódjának szemelt ki. Merz a piacpárti, erőteljesen konzervatív párttagok és szimpatizánsok liblingje - a 2000-es évek elejéig a CDU parlamenti frakcióvezetője volt, ahonnan Merkel állította fel, majd 2009-ben kilépett az aktív politikából, és bankárként próbált szerencsét. Nem kis sikerrel: a BlackRock befektetési bank németországi elnöki tisztségéig jutott és milliomossá vált.

Beszéljünk nyíltan!

A hamburgi fórumon azt is mondta, hogy szerinte a pártnak nyíltan vissza kellene térnie az üzleti világ támogatásához és adócsökkentéseket kellene végrehajtania. Csak így lehet képes arra, hogy visszacsábítson egymillió szavazót, akik Merkel centrista politikája miatt átpártoltak a radikális jobboldali, euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz. Bele kell állni a vitákba - folytatta programhirdetését -, ha a CDU a szavazatok több mint harmadát akarja megszerezni a következő parlamenti választásokon, akkor jobban kell muzsikálnia, mint most.

Kramp-Karrenbauer visszalépésével Merz előtt megnyílt a lehetőség, hogy megszerezze a CDU kancellárjelölését, bár indulását - nyilván a rövid idő miatt - még nem jelentette be. Ellenfele lehet a Merkelhez lojális Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke és Jens Spahn, az ifú környezetvédelmi miniszter. Hívei szerint karizmatikus személyiség, éles eszű és kiváló szónok. Mások nem gondolnak ilyen sokat róla: Merz egy politikai zombi, aki hónapok óta sertepertél a CDU körül, ám túlságosan kívülálló ahhoz, hogy őt válassza a párt - véli Paul Nolte, berlini történész professzor.

Piszkálódik

A bankár-politikus évek óta piszkálja Merkelt a partvonalról beszólogatva. Legfőbb vádja, hogy a szavazók centrumát keresve túlságosan elvitte a CDU-t bal felé. Különösen élesen bírálta a kancellárt, amikor 2015-ben megnyitotta Németország határait a szíriai menekültek előtt. Miután 2018 decemberében alulmaradt a pártelnökségért folytatott versenyben, megígérte, hogy visszafogja magát, de nem bírta megállni, hogy ne kritizáljon. Tavaly októberben az mondta, hogy Merkel kormánya súlyos árnyékot vet az országra, a kancellár lagymatag viselkedésével a ködbe vezeti az országot.

A hamburgi fórumon államférfiként tálalta magát közönségének. - Vissza kell nyernünk a szuverenitásunkat, Németországnak és Európának is - mondta például arra célozva, hogy az ő vezetésével szembe nézhetnének az egyre erősebb Kínával és a befelé forduló, Európával és Németországgal helyenként ellenséges USA-val. Merz február elején bejelentette, hogy lemond a BlackRockban viselt tisztségéről: ezzel is világossá tette, hogy komolyan gondolja visszatérését a politikába.

A CDU egyik parlamenti képviselője, akit a Financial Times idéz, azonban felhívja a figyelmet egy fontos körülményre. Angela Merkel személye és politika befolyása útját állhatja Merz felemelkedésének. A kancellár minden tőle telhetőt el fog követni, hogy ne a bankár-politikus kövesse őt Németország élén - véli a CDU-s politikus. Nagy meccs lesz.