Annak ellenére, hogy Szerbiában az elmúlt hónapokban szinte minden megdrágult, a szakemberek azt jósolják, hogy az áremelkedés ősszel is folytatódik és elsősorban az élelmiszer az, amelyért majd többet kell fizetni, méghozzá akár húsz százalékkal - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az élelmiszerek és szolgáltatások sora - amelyek drágulnak - igen hosszú, és ez az adott árutól függ. Az emelkedés mértéke öt százaléktól akár 100 százalékig terjedhet.

Persze nem csak Szerbiában nőnek az árak, hanem világszerte. A szárazság, illetve az áradások sora ok helyen okoz terméskiesést. A tavalyi évhez képest már most érezhető az élelmiszer árának növekedése. Az olaj jelenleg 20 százalékkal drágább, mint 2020-ban, a feldolgozott hústermékek 26, a sajtok szintén, míg a tojás 40 százalékkal drágább.

A disznóhús ára 20 százalékkal emelkedett, a csirkéé pedig 15-tel. Az üzemanyag 25 dinárral drágult meg literenként. A villanyáram 7,9, a víz várostól függően 5-22 százalékkal, a szemételszállítás 17-36 százalékkal, a banki szolgáltatások pedig 15-70 százalékkal drágultak meg. A rekordot az építőanyagok drágulása állította fel. Ezek közül egyes alapanyagok 50, mások pedig 120 százalékkal is megdrágultak. Az ingatlanárak  2-10 százalékkal emelkedtek négyzetméterenként.

A mostani áremelések nyomán az átlagos fogyasztói kosárral számolva százezer dináros (háromszázezer forint)  bevételre van szükség az alapvető közszükségleti cikkek megvásárlásához, és ekkora bevétele nagyon sok szerbiainak nincs. A koronavírus-járvány sok esetben “jó kifogás” az áremelésre, első helyen a kommunális díjak növekedését szokták ezzel indokolni.