Németországban legalább nyolcvan halálos áldozata van az ország nyugati részén történt áradásoknak, és több tucat ember hollétéről nem tudnak a hatóságok. Észak-Rajna–Vesztfália tartományban legkevesebb ötvenen, Rajna-vidék-Pfalzban legalább harmincan vesztették életüket – írta a a Bild hírére hivatkozva az Index.

A France24 az AFP-re hivatkozva legkevesebb 93 halottról írt Németországban és Belgiumban, az utóbbi országban legkevesebb 12 ember vesztette életét.

Sok helyen éjszaka is mentették az embereket a tűzoltóság, a katasztrófavédelmi szervezet (THW) és a hadsereg (Bundeswehr) egységei, amelyek több ezer embert helyeztek biztonságba.

Péntek reggelre a Köln melletti Erfstadt Blessem nevű negyedében alakult ki a legsúlyosabb helyzet. Az alámosások miatt megrogyott vagy összeomlott több lakóépület, amelyekből segélyhívásokat vettek. Ez főleg azért fordult elő, mert sokan – a figyelmeztetések ellenére – visszatértek otthonaikba - írja az Index.

Merkel együttérez a gyászolókkal

"Gyászolom azokat, akik életüket vesztették ebben a katasztrófában. Még mindig nem tudjuk, hányan vannak. De sokan lesznek. Vannak, akik az otthonuk pincéjében haltak meg, és vannak tűzoltók, akik akkor vesztették életüket, amikor megpróbáltak másokat megmenteni. Szeretteiknek szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet" - mondta az Euronews híradása szerint Angela Merkel német kancellár amerikai hivatalos látogatásán sajtótájékoztatón.

A hét elején kezdődött esőzések miatt megáradt patakok és folyók egy viszonylag szűk területen, Wuppertalban és környékén, illetve a Köln–Bonn–Koblenz alkotta vonaltól a belga, luxemburgi és holland határig húzódó, nagyjából harminc kilométeres sávban pusztítottak a legnagyobb erővel.

A meleg és nedves levegőt szállító ciklon lassan mozog, tartósan Németország felett kering. Ez a heves esőzéssel járó stabil időjárási helyzet meglehetősen ritka, az utóbbi 15 évben nem fordult elő, és több szakértő szerint valószínűleg a globális éghajlatváltozásnak tulajdonítható - írta korábban az MTI.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Angela Merkelnek írt levelében a magyar emberek nevében kifejezte részvétét és együttérzését az áldozatok családjainak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Magyarország kész minden rendelkezésére álló eszközzel segítséget nyújtani az érintett településeknek a természeti csapás okozta károk elhárításához.