Az áramárak kedden Európa-szerte rekordokat döntögettek, ami további nyomást gyakorolt a kormányokra, hogy gyorsítsák fel azokat a terveket, amelyekkel megvédhetik a háztartásokat a pusztító számláktól és az emelkedő inflációtól.

A probléma alapját az jelenti, hogy Oroszország korlátozza a kontinens gázellátását, mivel az Európai Unió szankciókat vetett ki az Ukrajna elleni háborúra válaszul. Noha az EU-s büntetőintézkedések egyelőre csak a szénvásárlásra vonatkoznak, valamint januártól embargós lesz az orosz tengeri olajszállítmányok vásárlása, a Gazprom technikai hibákra hivatkozva 20 százalékra csökkentette az Északi Áramlat gázvezetéken a tranzitált gáz mennyiségét. Ráadásul az orosz állami energiacég már a szállítások jelentősebb visszafogását is belengette.

Az új csúcsok szinte mindennaposak az európai energiapiacokon, az árak már többszörösen meghaladják az elmúlt évek átlagát, mivel az energiaválság egyre súlyosbodik. A legutóbbi ugrás azért következett be, mert az előrejelzések szerint a szélenergia az egész régióban rendkívül alacsony lesz, így a hálózatok még inkább a drága fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodnak. Július óta pedig az atomerőművek miatt emelkednek az árak, mivel az aszályos időjárás miatt kiszáradnak a folyók, amelyek szükségesek a létesítmények hűtéséhez.

A szerdai energiaárak rekordokat döntöttek az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és a skandináv régióban. Franciaországban, ahol a kereskedők a legtöbbet fizetnek, a következő napokra vonatkozó áramár-szerződések 5,5 százalékkal 645,54 eurós megawattóránkénti szintre emelkedtek a párizsi Epex Spot SE-nél. Ez több mint hétszer magasabb, mint egy évvel ezelőtt, amikor az árak már jóval a hosszabb távú átlag fölé emelkedtek – írja a Bloomberg.

Franciaország különösen nehéz helyzetben van. Az ország a villamos energia nagy részét az atomerőművekből álló flottájára támaszkodik. A rendelkezésre állás kedden kora reggel 43 százalékra esett vissza, így az ország még inkább függ a szomszédos országokból, például Németországból származó importtól, ahol a fosszilis tüzelőanyagok teszik ki az ellátás nagyobb részét. 

Még a gázra érdemes figyelni

A földgáz ára jelenleg az európai villamosenergia-árak legnagyobb mozgatórugója, és a határidős határidős ügyletek megugrottak, mivel az orosz export csökkent az ország ukrajnai invázióját követően. Ez azt jelenti, hogy bármilyen további stressz, például a szélenergia részarányának visszaesése csak feljebb löki az árakat.

Az ICE TTF fronthavi árai 263,5 eurós szinten vannak. Ez most 4,8 százalék körüli áresést jelent a keddi napra vonatkozóan.

Mindez rossz előjel a magyar háztartásoknak is: augusztus 1-től a kormány részlegesen kivezetette a rezsicsökkentést, mivel az átlagfogyasztás felett az áram és a gáz esetében is lakossági piaci árat kell fizetni. Ezt a szintet folyamatosan felülvizsgálja majd a kormány, de a bejelentés óta 20 százalékkal emelkedtek az áram- és gázárak, ami azt jelentheti, hogy még többet kell majd fizetni Magyarországon a rezsiszámlákra.