Az Európai Unió közel került egy a menekültválság megoldását jelentő, áttörést hozó megállapodáshoz Törökországgal - jelentette a Financial Times (FT) az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Az egyezség legfontosabb eleme az lenne, hogy a görög szigetekre érkező bevándorlók közül a szíriaiakon kívül mindenkit visszaküldenének Törökországba.

Becslések szerint az érkezők nagyjából fele menekült el polgárháború szaggatta Szíriából. Berlin és Brüsszel hetek óta diplomáciai nyomást gyakorol Ankarára annak érdekében, hogy létrejöjjön az áttörés. Az FT forrása szerint Ahmet Davutoglu török miniszterelnök csütörtökön a maga részéről rábólintott az egyezségre.

Beindul a NATO-akció is

Igaz ugyan, hogy előzetes megállapodásról van szó, és nem lesz könnyű betartani a rendelkezéseit, ám az abban szereplő feltételek meghozhatják a régen várt áttörést az európai migrációs válság kezelésében. Tavaly 1,2 millió bevándorló érkezett Európába nem kis részben azért, mert az embercsempészek szabadon hozhatták át őket az Égei-tengeren.

A FT-t informáló két diplomata azt is elmondta, hogy Törökország belemehet a csónakon, kis hajókon útnak indult bevándorlók visszaengedésébe is területére, amennyiben a tengeren cirkáló NATO-hadihajók elfogják ezeket. Ezzel egy újabb érzékeny kérdés oldódhat meg.

Szó és tett

A feltételekről Davutoglu, illetve Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke egyezett meg csütörtöki ankarai találkozójukon. Tusk tegnap arra figyelmeztette a gazdasági bevándorlókat, hogy ne induljanak útnak Európába, mert nem kaphatnak menekültstátust, ám szakértők szerint ez a kijelentés csak akkor lehet hatásos, ha az EU tényleg képes visszafordítani a befogadásra esélytelen érkezőket.

Tusk a háromfős tárgyalás után azt mondta: bízik benne, hogy jelentős előrelépést érhetnek el a befogadás rendszerének rendbe tételben. Az Európába érkező illegális bevándorlók nagy részének gyors visszafordítása lerombolhatja az embercsempészek üzleti modelljét.

A nulla közelébe

Korábban Mark Rutte holland miniszterelnök leszögezte, hogy egy ilyen megállapodást tart a hétfői EU-török csúcstalálkozóval szembeni minimális elvárásnak. Legalább azt el kell érnünk, hogy felgyorsítsuk a gazdasági bevándorlók és a harmadik országokból érkezők visszatelepítését - szögezte le.

Berlini kormány álláspontjával egyetértve Rutte is azt akarja, hogy Törökország jelentősen mérsékelje a területéről kiinduló migrációt. Ez a feltétele annak, hogy Európa vállalja a szíriaiak egy részének közvetlen átvételét Törökországból. Az illegális bevándorlást lényegében a nullára kell leszorítani - mondta a holland kormányfő az FT-nek.

Merkel aláír

Davutoglu a háromfős tanácskozás után leszögezte, hogy hiba lenne a válság terhét pusztán Görögország és Törökország nyakába varrni. Ankara a közvetlen átvétel híve, mert ez a kulcsa annak, hogy a kétségbeesett emberek ne vegyék igénybe az embercsempészek szolgáltatásait. Az ezzel kapcsolatos egyezményt várhatóan vasárnap írja alá Angela Merkel német kancellár és török kollégája.

Tusk pénteken találkozik Recep Tayyip Erdogan török államfővel, az ország igazi első emberével. Erdogan eléggé hűvös álláspontra helyezkedett az EU-török tárgyalásokkal kapcsolatban. Az biztos, hogy a török fél nyomást fog gyakorolni az EU-ra a vízummentesség megadásának érdekében.

Az év eleje óta 120 ezer menekült érkezett Görögországba. Bár Athén és Ankara között érvényben van egy visszafordítási megállapodást, az ennek megkötése óta eltelt 14 évben nem igazán szereztek érvényt az abban foglaltaknak. Az elmúlt héten példádul mindössze 300 bevándorlót küldtek vissza Görögországból Törökországba.