Az esküvők, a céges ünnepségek és az ülőhelyet nem biztosító koncertek, fesztiválok megtartásának céldátumát július 1-ére ígérte a kancellár.

Sebastian Kurz kancellár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy június 10-től tovább enyhítenek a járványügyi korlátozásokon A döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatóknak a vártnál kedvezőbb alakulása, másfelől az oltások előrehaladása jelenti. Ausztriában május 13-a óta tartósan ezer alatt van a napi új koronavírusos megbetegedések száma, és meghaladta a három és félmilliót azoknak a száma, akik legalább az első adag oltást megkapták - írja az MTI.

QP | Quality Placement

Az enyhítések legfontosabb alappillére a távolságtartás és a maszkviselés mellett továbbra is a "zöld útlevél" lesz, amelynek digitális változata június 4-étől lesz elérhető, és a beoltottaknak, a gyógyultaknak, valamint a negatív koronavírus teszttel rendelkezőknek szabad belépést biztosít az élet különböző területein - közölte Kurz. Mindenkinek saját igazolása - akár továbbra is hagyományos papír formában - szolgál belépőül az éttermekbe, hotelekbe, a kulturális és sportrendezvényekre.

Fokozatosan nyitnak

Az éttermek belső tereiben az eddigi négy fő helyett már nyolcan ülhetnek egy asztalnál, és a teraszokon, kerthelyiségekben a korábbi tíz fővel ellentétben már egy tizenhat fős társaság is helyet foglalhat. Az itt kötelező védőtávolság felére csökken, így elegendő, ha az asztalokat a korábbi két méter helyett egy méter távolságban helyezik el egymástól. A zárórát pedig az eddigi 22 óra helyett éjfélig tolták ki.

A kulturális és sportlétesítmények esetén megmarad a szabályozás azon eleme, mely beltéren 1500, míg kültéren 3000 főben maximálja a közönség létszámát, függetlenül az adott intézmény méretétől, viszont befogadóképességük 75 százalékát tölthetik be a korábbi 50 százalékkal szemben. Ez elsősorban a kisebb moziknak, színházaknak kedvez, hiszen például egy száz férőhelyes moziba már 75-en is jegyet válthatnak.

Június 10-étől az üzletek, uszodák és fitness szalonok is több vevőt, illetve vendéget fogadhatnak, mert a korábbi 20 négyzetméterrel szemben már csak 10 négyzetméterben határozták meg az egy főre biztosítandó területet.

Az FFP2 maszk még kötelező

A maszkviselés már csak zárt terekben lesz kötelező, de egyelőre még marad a hatékonyabb védelmet biztosító FFP2-es változat.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 541 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 643 709 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 478, az intenzív kezelésre szorulók 175-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 15-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 588-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 626 815 - ismertették a friss adatokat.