Aki december 19. után Ausztriába utazik, annak tíz napra karanténba kell vonulnia - írta meg a Kurier híre alapján a hvg.hu. A munka miatt havonta legalább egyszer oda utazó ingázókra nem vonatkozik ez a szabály. Azok is korlátozás nélkül beléphetnek az országba, akik családi okból ingáznak.

Az előre nem látható okból oda utazók is mentesülnek a karantén alól. Ez a gyakorlatban azt jelenti a lap szerint, hogy ha valaki a súlyosan beteg hozzátartozójához utazik vagy egy temetésre, akkor nem kell karanténba vonulnia.

Meghosszabbítják az iskolai téli szünetet

Ausztriában a koronavírus-járvány miatt meghosszabbítják az iskolai téli szünetet, mert a tanítás újrakezdése előtt tesztelni szeretnék a pedagógusokat és a diákokat is - közölte az MTI híre szerint az osztrák oktatásügyi minisztérium. Ausztriában rendszerint január 6-ig, vízkeresztig tart a téli szünet, az oktatás 7-én kezdődne, de a tesztelés miatt ezúttal csak január 11-én térnek vissza a gyerekek és a tanárok az iskolába.

A tesztelés önkéntes lesz, de a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak "nyomatékosan ajánlják" - írta a Der Standard című napilap, hozzátéve, az még nem dőlt el, hogy a tanárok esetében kötelezővé teszik-e. Azoknak a gyerekeknek, akiknek január 7-én, csütörtökön és 8-án, pénteken a szülők nem tudják megoldani a felügyeletét, biztosítják a felügyeletet.

Befejeződtek tömeges tesztelések

Ausztria-szerte befejeződtek a koronavírus-fertőzés terjedésének visszaszorítása érdekében zajló tömeges tesztelések kedden. A vártnál jóval kisebb volt a részvétel - írta az MTI tudósítója.

Az osztrák kormány 60 százalékos részvételt remélt, ehhez képest csak kétmillióan mentek el a tömeges szűrésre a csaknem kilencmillió lakosú országban. Ez alig haladja meg országosan a 20 százalékot. Tartományonként persze változó mértékben, így legtöbben, mintegy 38 százaléka a lakosságnak Alsó-Ausztriában ment el, legkevesebben pedig éppen Bécsben, 13,5 százalék. Peter Hacker bécsi egészségügyi tanácsos szerint az alacsony fővárosi részvételt az is indokolhatja, hogy Bécs városa régóta saját szervezésben is folytat már teszteléseket.

A megjelent kétmillió ember között 4200 fertőzöttet találtak. Akinek az első antigén gyorstesztje pozitív lett, annál PCR-teszttel erősítették meg a pozitivitást. Tartományonként változó mértékben akadtak álpozítív eredmények is, ezért volt szükség minden, a gyorsteszt által pozitívnak mutatott esetben PCR-teszt elvégzésére is. Ami a fertőzöttségi szintet illeti, a tartományokban nagyjából hasonló eredmények születtek: 0,14 és 0,53 százalék közötti pozitív esetet találtak.

Folytatják a szűréseket

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter az alacsony részvétel ellenére is remek kezdésnek ítélte a tesztelés első körét. A kiszűrt 4200 fertőzött mindegyike tünetmentes volt, tehát ők így még az előtt megtudták, hogy megfertőztek másokat. Végül is ez volt a tesztelés célja - tette hozzá a miniszter.

Több tartomány, például Tirol és Felső-Ausztria is bejelentette, hogy a karácsony előtti, illetve utáni héten is folytatni kívánja a tesztelést, ezzel szeretnék a nyugodt, biztonságosabb rokonlátogatásokat elősegíteni. A főváros nyújtotta ingyenes szűrési lehetőség is nyitva marad mindenki számára.

Ausztriában keddre 2628 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 326 548 esetet regisztráltak. A koronavírus-betegséggel kórházban ápoltak száma 3524, az intenzív kezelésre szorulók 573-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az előző nap 118-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4648-ra emelkedett.