Az Európai Unió közel 10 milliárd euró összegű finanszírozást fog erre a célra biztosítani, amelyet a partnerek legalább ezzel megegyező összegű beruházással egészítenek ki. Az együttes ráfordítás várhatóan további beruházásokat mozgósít majd, és hosszú távon kedvező hatást gyakorol a foglalkoztatásra, a környezetre és a társadalomra - írja a bizottság közleményében.

Az ipari szereplőkkel tervezett partneri kapcsolat célja, hogy a köz- és magánforrások mozgósítása révén javítsák és felgyorsítsák az új innovatív megoldások kifejlesztését és térnyerését a különböző ágazatokban.

A partnerség a köz- és a magánszféra szereplőinek széles köre előtt nyitva áll, mint például az iparvállalatok, az egyetemek, a kutatószervezetek, a helyi, regionális, nemzeti vagy nemzetközi közintézmények, valamint a civil társadalmi szervezetek, köztük alapítványok és nem kormányzati szervezetek előtt.

A javasolt intézményesített európai partnerségi kapcsolatok arra irányulnak, hogy az EU jobban felkészüljön és eredményesebben reagáljon a fertőző betegségekre; a tiszta légi közlekedés előmozdítása érdekében lendületet kapjon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású légi járművek kifejlesztése, kiépüljön a tiszta hidrogéntechnológiák európai értéklánca, támogatásban részesüljön a megújuló biológiai nyersanyagok felhasználása, hogy Európa vezető szerepet játsszon a digitális technológiák és infrastruktúrák terén, hogy a vasúti közlekedés versenyképesebbé váljon, és Európa a jövőben is élen járjon a méréstani kutatás terén.

A tíz eddigi partnerség a következők:

  • Globális egészségügyi EDCTP3 - ez a partnerség új megoldásokat kínál a szubszaharai Afrikában a fertőző betegségek jelentette teher csökkentésére.
  • Innovatív egészségügyi kezdeményezés
  • Kulcsfontosságú digitális technológiák
  • Körforgásos bioalapú gazdaság
  • Tiszta hidrogén
  • Európai partnerség a tiszta légi közlekedésért
  • Az európai vasút
  • "Egységes európai égbolt" légiforgalmi szolgáltatási kutatás
  • Európai partnerség az intelligens hálózatokért és szolgáltatásokért
  • Metrológia

Európában akkor vagyunk a legjobbak, amikor együttműködünk. Ez különösen fontos a digitális átalakulás kihívásainak kezelése szempontjából. Ez a téma mindannyiunkat érint, és nem áll meg a nemzeti határokon. Ugyanez igaz az éghajlatváltozásra. A ma javasolt partnerségek erőforrásokat mozgósítanak annak érdekében, hogy közösen aknázzuk ki a digitális technológiákat, nem utolsósorban a zöld átállás érdekében" - mondta Margrethe Vestager, a digitális korszak felkészülésért felelős ügyvezető alelnök.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos szerint "a koronavírus-járvány jelentette kihívás még sürgetőbbé tette azt a régóta fennálló törekvésünket, hogy a kutatást és az innovációt jobban használjuk az egészségügyi vészhelyzetek, az éghajlatváltozás és a digitális transzformáció kezelésére. Az európai partnerségek lehetőséget kínálnak arra, hogy minden uniós polgár érdekében együtt reagáljunk, irányítva a mélyreható gazdasági és társadalmi átalakulásokat".