Az uniós döntés része a Fehéroroszországgal szemben tervezett büntetőintézkedéseknek, amelyek arra válaszul születtek, hogy Minszk május 23-án egy harci repülőgéppel kényszerített leszállásra egy ellenzéki újságírót, Roman Protaszevicset szállító Ryanair-járatot. Az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsim azt állította, hogy a Hamász bombatámadással fenyegetőzött, de a gépen nem volt pokolgép, csak a 26 éves férfit tartóztatták le. A lépés közép-európai idő szerint éjfélkor lép hatályba, hacsak az EU-tagállamok nem emelnek kifogást az utolsó pillanatban, a maguk által kitűzött délután 2-ig tartó határidő előtt, amire azonban nem számítanak - közölték a diplomaták a Reutersszel.

Az EU azt is ajánlja, hogy az uniós légitársaságok ne repüljenek Fehéroroszország fölött, de ez nem jelent jogilag kötelező érvényű tilalmat. Szerdán az államszövetség repülésbiztonsági ügynöksége biztonsági irányelvet adott ki, amely szerint minden uniós repülőgép csak vészhelyzetben repülhet Fehéroroszország légtere felett.  A fehérorosz légitársaságokra vonatkozó tilalom végrehajtása az EU nemzeti kormányaira hárul, amelyek közül sokan a NATO tagjai is, és amelyek vadászgépeket küldhetnek fel, hogy megvédjék légterüket a nemkívánatos repülőgépektől.

Szvjatlana Tihanojszkaja ellenzéki vezető, aki a 2020. augusztusi vitatott elnökválasztást követően Litvániába menekült Fehéroroszországból, Lengyelországban a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy a G7-csoportnak együtt kellene működnie az új szankciók bevezetése érdekében. Erre sor is kerülhet: várhatóan június 11-én tárgyalnak Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok vezetői, de a házigazda Nagy-Britannia egyelőre nem fogadta el azt a francia felkérést, hogy hívják meg a fehérorosz ellenzéket az eseményre.

"A nyomás akkor a legerőteljesebb, ha ezek az országok közösen lépnek fel, és mi erre fel is szólítjuk az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és Ukrajnát. Közösen kell fellépniük, hogy nagyobb legyen a hangjuk" - mondta Tihanojszkaja.

Az uniós kormányok, amelyek a Ryanair incidenst "kalózkodásnak" és gépeltérítésnek minősítették, azt mondják, hogy a fehérorosz gazdaságban központi szerepet játszó ágazatokat veszik célba, hogy valódi büntetést szabjanak ki Aljakszandr Lukasenka elnökre. Szankciós listára kerülhet az államkötvényeladás és -vásárlás, az olajszektor, a káliumkereskedelem is.

Mielőtt ilyen gazdasági szankciókat vezetnének be, a diplomáciai illetékesek szerint a blokk június 21-ig várhatóan egy kisebb szankciós listáról állapodik meg, amely egyénekre és két szervezetre vonatkozik majd.

Roman Protaszevics vélhetően kényszerhatására maga ellen vallott a fehérorosz állami televízióban.