A rendelkezésre álló forrásokból egyebek mellett a járvány ideje alatti szabad mozgást megkönnyítő digitális oltási igazolványhoz kapcsolódó előkészítő munkát, valamint az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) újabb variánsainak észlelésére és megfigyelésére szolgáló tagállami kapacitások megerősítését fogják finanszírozni - írja az MTI.

Forrás jut majd új vírustesztek vizsgálati módszereinek kifejlesztésére, értékelésére és kiigazítására a koronavírussal összefüggő betegséget okozó minden új, kialakulóban lévő variánsra még a tesztek bevezetése előtt, illetve biztosítja a megfelelő tesztelési kapacitást a tagállamokban - derül ki az EU Tanácsa közleményéből.

A költségvetés lehetőséget biztosít továbbá az új típusú koronavírus és variánsainak megfigyelésére a szennyvizekben, illetve az utasok nyomon követésére szolgáló űrlapokon szereplő információk cseréjére szolgáló platform továbbfejlesztésére a résztvevő tagállamok számának növelése érdekében.

Az EP április végén hagyhatja jóvá a támogatást

A forrásokat a szolidaritási és sürgősségisegély-tartalékból fogják biztosítani, amely a tagállamok és az unión kívüli országok vészhelyzeti megsegítésére szolgál. Az Európai Parlament várhatóan a jövő héten vitatja meg a támogatás kérdését, azzal a céllal, hogy az április végén tervezett plenáris ülésen jóváhagyhassák.

Az Európai Bizottság 245,2 millió euró összegű kiegészítő uniós költségvetési támogatásra tett javaslatot a fent vázolt kezdeményezések fedezésére, valamint további 100 millió euró összeget is javasolt a koronavírus-járvánnyal összefüggő, újonnan felvetődő szükségletekre. Mindezeket a kiadásokat a szolidaritási és sürgősségisegély-tartalék igénybevételén kívül a 2021-es költségvetésen belüli, mintegy 7,5 millió euró összegű átcsoportosítások, valamint a 2021-es uniós költségvetés 216,2 millió euró összegű módosítása fedezi. A költségvetés-módosítási tervezetet az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek még el kell fogadnia - közölték.