Hétfőn újabb lépést tett Oroszország afelé, hogy szabadon lebegővé tegye a rubel árfolyamát. Az orosz fizetőeszköz kereskedési sávját ez alkalommal 2 rubellel tágították. Így a kétdevizás kosárral szemben (55 százalék dollár és 45 százalék euró) összesen már 9 rubelnyi sávban ingadozhat az árfolyam (35,40 és 44,40 között). A sáv szélesítése mellett a gyenge szél védésére alkalmazott intervenció mértékét is visszafogták 1 milliárd dollárról 350 millióra, míg a sávon belüli - volatilitás csökkentésére irányuló - intervencióval felhagynak.

Az átállás már egy régóta tervezett folyamat része, ugyanakkor márciusban még éppen növelni kényszerült az orosz jegybank az intervencióra elkülönített devizatartalékok mértékét, mert az ukrán válság rendkívüli nyomást helyezett a rubel árfolyamára. Akkor éppen 350 millióról 1,5 milliárd dollárig emelték az intervenció maximumát, most pedig visszatértek a korábbi szintre. A lépés időzítése furcsa, hiszen múlt pénteken még kiéleződni látszott az orosz-ukrán konfliktus. A részvénypiacok nagy riadalommal fogadták pénteken az ukrán sereg bejelentését, mely szerint egy orosz katonai konvojt semmisítettek meg.

A háborús helyzet eszkalálódása semmiképpen nem tűnik túl ideális időszaknak a rubel árfolyamának felszabadítására, hiszen így akár még erősebb spekulatív erők is kibontakozhatnak az ellen.

Az orosz jegybank eddig nagyjából 25 milliárd dollárt költött a rubel védelmére, de júniusban már jelezték, hogy ezen tevékenységüket vissza szeretnék fogni. Az igazán érdekes az lesz, hogy a konfliktus esetleges fokozódása mellett fenntartható lesz-e ez az átmenet.

Az átállással a jegybank célja, hogy az árfolyamcél elhagyásával végre bevezethesse az inflációs célkövetést Oroszországban. Eddig ugyanis a monetáris politikai döntéshozók kezét megkötötte az árfolyamcél, és az eszköztáruk alakítása nem volt független. A szabad lebegésre való átállás az elemzői feltételezések szerint jövőre történhet meg.