Az idei szőlőtermés a mennyiség és a minőség szempontjából is jobb lesz a tavalyinál Szlovákiában - írta az Új Szó. Egy éve a termés harmadát vitték el a fagyok, míg idén csak 10-15 százaléknyi a veszteség. A szakmai szervezetek szerint ennek ellenére továbbra sem nevezhető jónak a borágazat helyzete.

Szlovákiában 1989-ben még nagyjából 30 ezer hektáron termesztettek szőlőt, ami mostanra 17 600 hektárra csökkent. Aktív termesztést ráadásul alig 15 ezer hektáron folytatnak. Magyarországon eközben még mindig nagyjából 100 ezer, Ausztriában pedig 50 ezer hektárnyi szőlőt regisztrálnak és ez még a szőlőtermesztésben lemaradó Csehországban is meghaladja a terület a 18 ezer hektárt.

A szlovákiai szőlőtermesztők ma már a hazai keresletet sem képesek kielégíteni. Az ország éves borfogyasztása eléri a 80 millió litert, aminek a hazai termelők csupán a 60 százalékát biztosítják, a fennmaradó részt az importborok adják.

A helyi fogyasztók többsége az ár alapján választ bort, ami az olcsóbb termékek behozatalnak kedvez. A szlovákiai borok 85 százaléka minőséginek tekinthető, ami az áron is meglátszik, így képtelenek felvenni a versenyt az olcsóbb, ám silányabb minőségű behozatallal.

(A nyitókép forrás: Szabó Dániel, Napi.hu)