A hódok védett állatok lesznek Angliában: tilos lesz fogságba ejteni őket és  még inkább tilos lesz sérülést okozni nekik, nem beszélve a lemészárlásukról. Csak az engedéllyel rendelkezők érhetnek hozzájuk - jelentette be a londoni kormány a BBC tudósítása szerint. Az októbertől életbe lépő szabályozás szerint a szaporodási területük is védetté válik.

Korábban a Wildlife Trust állatvédő szervezet még attól tartott, hogy a hódok védelméről szóló törvény késlekedése veszélybe sodorhatja további visszatelepítésüket természetes környezetükbe. A farmerek országos érdekvédelmi szervezete ugyanis azon az állásponton van, hogy mielőtt ez megtörténne jogilag szabályozni kell a farmok védelmét a hódok esetleges károkozásától.

Ők voltak itt előbb

A tisztelt mezőgazdasági gazdálkodókat kevéssé érdekli, hogy valójában a hódok érkeztek korábban a szigetországra, mint ők, így nekik lehetnének elvárásaik  élőhelyük védelmével kapcsolatban. Bizonyára azért nem szólalnak fel képviselőik, mert a kiterjedt vadászat miatt 400 éve kihaltak a szigetországban.

Az eurázsiai hód a maga 30 kilogrammos súlyával és egyméteres hosszával a legnagyobb rágcsáló, az interneten ma is találni olyan hirdetést, amely hódprémet kínál magyar valutában számolva 16-17 ezer forintért. Egy bokáig érő, használt alapanyagból készül hódbunda 240-280 ezer forintot kóstál M-es méretben.

A skótok már önkritikát gyakoroltak

A skótok gyakoroltak először önkritikát vadászó elődeik barbárságával szemben: az első hódokat 2009-ben engedték szabadon Skóciában és tíz évvel később védettséget biztosítottak nekik. Az októberi védettség nyomán Angliában is újabb példányukat engedik szabadon a már természetes közegükben élő társaik mellé. Addig kidolgozzák a farmerek és a hódok együttélésének etikettjét.

Az állatvédők Anglia több pontján láttak hódépítményeket. Ennek kapcsán felhívják a figyelmet arra, hogy az állatok gátépítési munkálkodása lassítja a folyóvizek lefolyását és ezzel segíti a vízgazdálkodás. A rendkívüli forróság idején, ami idén nyáron a szigetországot sújtja, nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek jelentőségét. Ezt egyébként Angliában és Walesben készült tanulmányok is alátámasztják.