Hannover az első német nagyváros, amely energiamegtakarítási célból jelentett be intézkedéseket: a városi sportközpontokban és uszodákban nincs meleg víz. Az önkormányzati üzemeltetésű épületeket télen húsz fokig fűtik fel, légkondicionálót és ventilátort pedig nem lehet használni. Az iskolák, óvodák, idősotthonok és kórházak kivételt képeznek a szabályok alól - írja a The Guardian cikkére hivatkozva az Infostart.

Cél: 15 százalékkal csökkenteni az energiafelhasználást

"A helyzet kiszámíthatatlan. Minden kilowattóra számít, a kritikus infrastruktúra védelmének prioritást kell élveznie" – mondta a város polgármestere, a zöldpárti Belit Onay a The Guardian cikke szerint. A város célja a 15 százalékos gázmegtakarítás az Európai Unió törekvéseivel összhangban. (Az EU arra szólította fel a tagállamokat, hogy igyekezzenek beosztani gázkészleteiket arra felkészülve, hogy esetleg teljesen leáll az orosz gázszállítás.)

Berlinben is lekapcsolnak a reflektorokból

Berlinben 200 műemlék sötétült el azért, hogy spóroljanak az árammal. "Az Ukrajna elleni háború és Oroszország energetikai fenyegetései miatt létfontosságú, hogy a lehető leggondosabban bánjunk az energiával" – mondta Bettina Jarasch, Berlin környezetvédelmi szenátora.

Németország a gázimport nagy részét otthonok fűtésére és a nagyipar működtetésére használja. A júniusban elindított energetikai vészhelyzeti terv lehetővé teszi a közműszolgáltatók számára, hogy a magas gázárakat áthárítsák a fogyasztókra, a németországi magánháztartások többsége azonban előre meghatározott összegben fizeti a gázszámlát, így még nem tapasztalta közvetlenül az emeléseket, amelyek megváltoztatnák a fogyasztói magatartást.

Németország áramszükségletének mintegy 15 százalékát gáz felhasználásával elégíti ki.

Münchenben a városháza kivilágítását kapcsolták le, és az önkormányzati hivatalokban szintén csak hideg vizet tesznek elérhetővé. A szökőkutakat is kikapcsolnák éjszakára. Nürnberg négy városi fedett uszodája közül hármat bezár, szabadtéri medencéit pedig szeptember 25-ig nyitva tartja.