Ukrajna megszállását követően Oroszország továbbra is politikai és gazdasági fegyverként használja a földgázt, nyomást gyakorolva az energiapiacokra, emelve a fogyasztói árakat, és veszélyeztetve a globális energiabiztonságot.

Az Egyesült Államok és az Európai Bizottság fontos feladatot végez annak érdekében, hogy megszűnjék függőségünk az orosz energiától, de azt is elismerjük, hogy a kihívás óriási - olvasható a két vezető politikus közleményében, amiről az MTI adott hírt.

Az európai energiabiztonsággal foglalkozó munkacsoport márciusi létrehozása óta az Egyesült Államok és az Európai Bizottság határozott lépéseket tett a fosszilis tüzelőanyagok iránti általános kereslet csökkentése érdekében. Az Európába irányuló globális cseppfolyósított földgáz (LNG) exportja 75 százalékkal nőtt, és az Egyesült Államokból az Unióba irányuló LNG-export csaknem megháromszorozódott tavalyhoz képest.

Az Egyesült Államok kulcsfontosságú partner az európai régió gázellátásának fenntartható diverzifikálásában, többek között a kereslet-csökkentés támogatása és a tiszta technológiák felgyorsítása révén - áll a közleményben.

Az Európai Bizottság és az Egyesült Államok arra ösztönzi továbbá az uniós tagállamokat, valamint az európai és az amerikai vállalatokat, hogy még az idén legalább 1,5 millió energiatakarékos intelligens termosztátot telepítsenek az európai háztartásokba.

Az EU növeli a kötelező megújulóenergiás felhasználás mértékét

Az Európai Unió energiaügyekkel foglalkozó tanácsa abban állapodott meg, hogy kötelező uniós szintű célkitűzést határoz meg, amely szerint a jelenlegi, legalább 32 százalékos uniós célérték helyett 2030-ra a teljes energiaszerkezet 40 százalékát megújuló energiaforrásokból kell fedezni - jelentette be az MTI szerint hétfőn Kadri Simson energiaügyi biztos Luxembourgban hétfőn.