A Zara a brit vásárlóknak akár 50 százalékkal többet számol fel, mint Spanyolországban, míg a Decathlon részben a brexitet okolja az e-bike-ok árfeláráért, amelyek akár 250 fonttal (120 350 forinttal) is drágábbak lehetnek az Egyesült Királyságban, mint Franciaországban.

Az adatok a Guardian Money által készített pillanatfelvételes felmérésből származnak, amely a népszerű termékek árait vizsgálta olyan páneurópai kiskereskedőknél, mint az Ikea, az Apple, a JD Sports és a H&M, valamint a Zara és a Decathlon. A felmérés az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Írország árait hasonlította össze.

Megállapította, hogy míg egyes kiskereskedőknél, például a JD Sportsnál az árak nagyjából hasonlóak Nagy-Britanniában és az uniós országokban, addig máshol az Egyesült Királyságban az árak jelentősen magasabbak. Az Egyesült Királyságban egyik kiskereskedőnél sem voltak általában alacsonyabbak az árak, mint az EU-n belül. 

A Zara, Európa legnagyobb ruházati kiskereskedője az egyik legnagyobb százalékos árkülönbséggel rendelkezik az Egyesült Királyság és Európa többi része között. Egy brit vásárló 49,99 fontot fizet egy vászonkeverék tunikaruháért a Zara egyik brit üzletében, ami a jelenlegi árfolyamon 58,70 eurónak (24 000 ezer forintnak) felel meg. A németországi, franciaországi, olaszországi és írországi Zarában azonban 49,95 euró (20 250 forint) az ár, Spanyolországban pedig csak 39,95 euró (16 175 forint).

Egy férfi kapucnis pulóver, amelyet az Egyesült Királyságban 45,99 fontért, azaz 53,99 euróért árulnak, Spanyolországban csak 35,95 euróért kel el, ami azt jelenti, hogy a manchesteri vásárlónak 50 százalékkal többet kell fizetnie az azonos termékért, mint Madridban.

Jobb elektromos bringát venni az EU-ban

A Decathlon, a francia sportcikkek kiskereskedője, amely 56 országban 2000 üzletet üzemeltet, az Egyesült Királyságban 1 299,99 fontot kér egy Riverside elektromos kerékpárért, ami 1 525 eurónak felel meg. Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban azonban ugyanez az ár 1 199 euró. A Decathlon brightoni üzletében az e-bike vásárlója tehát 326 euróval többet fizet, mintha átugrana az EU-ban, és a francia Dieppe városában vásárolná meg.

A Decathlon nagyrészt a brexitet okolta az árkülönbségekért. „Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból drágábbá tette a készletek importját. Ez azt is jelentette, hogy a Decathlon UK-nak bővítenie kellett a beszállítói csapat méretét, hogy kezelni tudja a Nagy-Britannia vámunióból való kilépésével járó többlet adminisztrációt, költségeket és vámokat” – közölte a Decathlon.

A felmérést nehezítette, hogy az egyes kiskereskedőknél csak viszonylag kevés azonos termék árait hasonlították össze, és az Egyesült Királyságra vonatkozó összehasonlító árak az euró-font árfolyam napi ingadozásának megfelelően változhatnak. Figyelemre méltó volt azonban, hogy a brit vásárlók vagy jelentősen többet fizetnek, vagy nagyjából ugyanannyit, mint az Európában máshol vásárlók. Ritkán találtunk példát arra, hogy az Egyesült Királyságban alacsonyabbak lettek volna az árak, mint a kontinensen.