Hunt a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben zajló éves kongresszusán felszólalva úgy fogalmazott: az EU vezetői a Nagy-Britanniával szembeni bánásmódból következtethetően úgy gondolhatják, hogy "a klub egyben tartásának" módja a távozni kívánó országok megbüntetése, Európában viszont legutóbb a Szovjetunió volt az, amely nem engedte, hogy bárki távozzon érdekköréből.

Ha az EU-t "börtönné alakítják, a távozás vágya nem csökkenni, hanem erősödni fog, és nem mi leszünk az egyetlen rabok, akik menekülni szeretnének".
Hunt e kijelentéseiért súlyos bírálatok kereszttüzébe került még saját pártján belül is.

QP | Quality Placement

Theresa May, aki először kedden szólalt meg az ügyben, a BBC-interjúban azt mondta: az unió tárgyalóasztalánál olyan országok képviselői is ülnek, amelyek egykor a szovjet érdekszférához tartoztak, ma már viszont demokratikus országok. "Elmondhatom, hogy a két szerveződés nem ugyanaz" - tette hozzá a politikus.

A brit kormányfő a birminghami kongresszus helyszínén adott interjúban ugyanakkor megerősítette azt a korábban is hangoztatott panaszát, hogy az Európai Unió nem részletezte pontosan kifogásait a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről összeállított brit kormányzati javaslat ellen.

A javaslatcsomag egyes kritikus fontosságú, mindenekelőtt a kereskedelmi szabályozásról szóló elemeit a Salzburgban tartott múlt havi informális EU-csúcson Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke működésképtelennek nevezte.

"Akkor viszont halljuk, hogy mik a kifogásaik, vagy ha van ellenjavaslatuk, azt is szeretnénk hallani - mondta a keddi BBC-interjúban a brit miniszterelnök.

A brexittárgyalások legsarkalatosabb megoldatlan kérdése az, hogy miként lehet elkerülni a fizikai vám- és útiokmány-ellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határán, amely a brexit után az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára lesz. A korábban rendkívül szigorú határellenőrzés megszüntetése az észak-írországi rendezési folyamat egyik fő vívmánya.

May keddi nyilatkozatában megerősítette azt is, hogy London számára az EU által előterjesztett javaslat nem elfogadható, mivel ez az Ír-tengerre - vagyis Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé - helyezné át a vámhatárt, megbontva az Egyesült Királyság integritását.

Az EU javaslata szerint Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság egységes vámszabályozási térséget alkotna annak érdekében, hogy az ír-északír határon a brit EU-tagság megszűnése után is biztosítani lehessen a fizikai határellenőrzés nélküli utas- és áruforgalmat.

Londoni értelmezés szerint ez azonban gyakorlatilag azt jelentené, hogy Észak-Írországra érvényben maradna az EU egységes belső piacának szabályrendszere, jóllehet a brit kormány ki akar lépni az unió egységes piacáról és vámuniójából is.

Theresa May a keddi BBC-interjúban utalást tett arra, hogy a patthelyzet feloldása végett London hamarosan új javaslattal áll elő, de a kormányfő ennek részleteit egyelőre nem fedte fel.

Fotó forrása: AFP PHOTO / Emmanuel Dunand