Jelenleg még a bizottság is csak a gyorsbecslés adatainak van birtokában, és egyelőre nem tudni, miből áll össze a növekedés. Amint ezt is közzéteszik, a bizottság részletesen elemezni fogja a számokat - fogalmazott a szóvivő.

O'Connor szerint 2011 első negyedéve óta nem volt tapasztalható sem a 28 uniós tagállam, sem az eurózóna szintjén olyan nagymértékű gazdasági növekedés, mint amilyenre a mostani számok utalnak; mind az EU, mind az euróövezet GDP-adatai valamelyest, 0,1 százalékponttal jobbak lettek a bizottság előrejelzésénél. Ez megerősíti, hogy az európai gazdaság várhatóan gyorsuló pályára áll, ami reményeink szerint 2015-ben még erőteljesebb növekedésben mutatkozik majd meg - mondta Rehn szóvivője.

A bizottság egy évvel ezelőtt, a 2013-as téli előrejelzésében 0,1 százalékos GDP-csökkenést jósolt 2013-ra Magyarországnak. Ezt Brüsszel ősszel jelentősen felfelé módosította. A novemberi őszi előrejelzés már 0,7 százalékos növekedést prognosztizált Magyarországnak. A KSH mai gyorsbecslése szerint viszont a magyar GDP tavaly 1,1 százalékkal növekedett.